Η σελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Περισσότερα

Ψητό ψωμί

Posted by admin 31/08/2017 0 Comment(s) Συνταγές,
 
Συνταγή (για 2 μεγάλες φρατζόλες)
800 γρ. Αλεύρι ολικής ή κανονικό 
200 γρ. αλεύρι σκληρό
2 φλ. Νερό
1 ½ κ.γ Μαγιά
1 φλ. Ζεστό νερό 
2 κ.γ Αλάτι
2 κ.σ Ελαιόλαδο
2 κ.σ Μέλι
Βρώμη (προαιρετικά)
Επιπλέον αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας
 
Διαδικασία ζυμώματος:
Σε ένα μπολ μουλιάστε τη βρώμη για 30 λεπτά σε νερό. Σε άλλο μπολ ρίξτε την μαγιά σε χλιαρό νερό για να αρχίσει να ενεργοποιείται (15 λεπτά). 
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέστε το μίγμα της βρώμης, τη μαγιά, το νερό, το ελαιόλαδο και το μέλι. Ανακατέψτε καλά. Βγάλτε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώστε με αλεύρι μέχρι η ζύμη να μην κολλάει πια. Βάλτε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάστε την και αφήστε για μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί. Διαχωρίστε τη ζύμη σε 2 ισόποσα κομμάτια και ζυμώστε μέχρι να έχει ωραίο ομοιόμορφο σχήμα. 
Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσετε βρώμη, συνεχίστε με τα υπόλοιπα βήματα.
 
 
Ρύθμιση του μπάρμπεκιου, θα χρειαστείτε:
- Ένα μπάρμπεκιου υγραερίου
- Ένα θερμόμετρο
- Μια πέτρα πίτσας
- Μια σχάρα
- 3 ή 4 καυστήρες στο μπάρμπεκιου
- Χοντρό σιμιγδάλι ή αλεύρι ρυζιού 
- Λεπτό κόσκινο
- Φαρδιά σπάτουλα για το χειρισμό της ζύμης
 
Προετοιμασία του barbecue
Η διαδικασία μοιάζει με αυτή του κλασικού φούρνου στην κουζίνα σας. Τοποθετήστε την πέτρα ψησίματος στο κέντρο της ψησταριάς και ανοίξτε τους ακριανούς καυστήρες. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε σταθερή θερμότητα σε όλη την επιφάνεια ψησίματος.
 
 
Προθερμάνετε την ψησταριά και την πέτρα. Όταν προθερμαίνετε την ψησταριά όλοι οι καυστήρες πρέπει να είναι ανοιχτοί. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχετε πιο γρήγορο αποτέλεσμα και θα θερμάνετε και την πέτρα. Μετά από 10 λεπτά απενεργοποιήστε τους κεντρικούς καυστήρες. 
Τοποθετήστε 2 κύπελλα με νερό από ανοξείδωτο ατσάλι στην ψησταριά ώστε να διατηρήσετε την υγρασία της ζύμης καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος. 
 
 
Αφήστε την θερμοκρασία να σταθεροποιηθεί στους 200- 240 βαθμούς Κελσίου. Αν φτάσει πάνω από 300 βαθμούς χαμηλώστε τη θερμοκρασία. Οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι κατάλληλες για την πίτσα, όχι για το ψωμί. 
 
Προετοιμασία της πέτρας και της ζύμης:
Αλευρώστε καλά την επιφάνεια της πέτρας, ώστε να μην κολλήσει το ψωμί κατά την αφαίρεση. Μόλις σταθεροποιηθεί η ζύμη, τοποθετήστε το πάνω στην πέτρα στην ψησταριά. Η ζύμη θα φουσκώσει πολύ, αλλά μην σας τρομάξει! Αυτό συμβαίνει επειδή η πέτρα είναι πολύ καυτή και η θερμότητα εισέρχεται κατευθείαν στη ζύμη.
 
Ψήσιμο:
Θέλουμε οι ζύμη να είναι αρκετά μαλακή πριν τοποθετηθεί στη σχάρα (τόσο όσο όταν τη σπρώξετε με το δάχτυλο να φαίνεται σαν να καταρρέει). Προσπαθήστε να κρατήσετε την θερμοκρασία της ψησταριάς πάνω από τους 160 βαθμούς , αλλά κάτω από τους 200 βαθμούς Κελσίου. Ψήστε το ψωμί για 1 ώρα. Μέχρι να αποκτήσετε εμπειρία , συνιστούμε να ελέγχετε κάθε 15 λεπτά. Το επιθυμητό αποτέλεσμα έρχεται όταν το ψωμί σας δεν αφήνει υπολείμματα καθώς περνάτε ένα μαχαίρι από το μέσο του και όταν δείτε αυτή τη χρυσή κρούστα να το περιβάλει.
 
Ιδέες & Συνταγές