Το Μοσχαράκι Νουά, ένα εξαιρετικά τρυφερό και γευστικό κομμάτι κρέατος, συνδυάζεται άψογα με κασέρι και μανιτάρια, δημιουργώντας ένα πλούσιο και νόστιμο πιάτο που θα εντυπωσιάσει.


ΥΛΙΚΑ: 

2 κιλά μοσχαρίσιο νουά  

180 γρ βούτυρο ανάλατο αγελαδινό 

3 κ.σ. μπράντι 

2 κρεμμύδια ξερά, μέτρια 

2 μεγάλα καρότα 

1 κ.σ. χυμό λεμονιού 

30 γρ μαϊντανό ψιλοκομμένο 

2 κ.γ. αλάτι 

1 κ.γ. πιπέρι μαύρο 

2 φλιτζ. ζεστό νερό 

10-15 φέτες κασέρι 


Για τη σάλτσα μανιταριών 

700 γρ μανιτάρια λευκά 

1 κρεμμύδι ξερό 

4 φρέσκα κρεμμυδάκια 

3 κ.σ. μαϊντανό 

1 φλιτζ. τσαγ. κονιάκ 

450 ml κρέμα γάλακτος 

1 κ.γ. αλάτι 

1 κ.γ μαύρο πιπέρι 

1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό 

1 κ.σ. ελαιόλαδο 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 


Βήμα 1ο:
Φροντίζετε κατά τη διάρκεια του ψησίματος το νουά να διατηρηθεί σε ομοιόμορφο σχήμα, δένοντάς το με ειδικό νήμα για τρόφιμα ή περνώντας το στο ειδικό ελαστικό δίχτυ των κρεοπωλείων πριν το μαγειρέψετε. Παράλληλα καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα κόβετε σε λεπτές φέτες με το μαχαίρι γενικής χρήσης πάχους 0,5 εκ, και φροντίζετε να έχετε διαθέσιμο ζεστό νερό για το μαγείρεμα. 

Βήμα 2ο:
Βάζετε ένα μαντεμένιο dutch oven σε δυνατή φωτιά και ρίχνετε μέσα το βούτυρο. Μόλις λιώσει και ζεσταθεί καλά, βάζετε το κρέας να σοταριστεί για 7-8 λεπτά. Το γυρίζετε με τη λαβίδα από όλες τις πλευρές για να ροδίσει καλά. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το μπράντι, το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια τα κρεμμύδια και τα καρότα. 

Βήμα 3ο:
Συμπληρώνετε με 2 φλιτζ. τσ. ζεστό νερό. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αφήνετε να σιγοψηθεί σκεπασμένο με το καπάκι του dutch oven για 1 ώρα περίπου. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, όταν δείτε τη σάλτσα του φαγητού να έχει μειωθεί στο μισό, προσθέτετε ακόμη ¼ του φλιτζ. ζεστό νερό. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το βγάζετε από την κατσαρόλα και το διατηρείτε ζεστό σε μια πιατέλα. Αφαιρείτε το νήμα ή το δίχτυ με το ψαλίδι με προσοχή και κόβετε το νουά σε μέτριες φέτες πάχους 1 εκ. 

Βήμα 4ο:
Για τη σάλτσα μανιταριών: Ψιλοκόβετε το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών και τρίβετε στον τρίφτη το ξερό κρεμμύδι. Κόβετε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Ρίχνετε σε ένα βαθύ τηγάνι το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρετε ανακατεύοντας με τη ξύλινη κουτάλα σε δυνατή φωτιά,  το ξερό κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε 2 κουταλάκια της σούπας μαϊντανό και σβήνετε με το κονιάκ. 

Βήμα 5ο:
Ανάβετε προσεκτικά τον αναπτήρα BBQ πάνω από το τηγάνι, ώστε να πάρει φωτιά και να φύγει το αλκοόλ και τέλος, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος. 

Βήμα 6ο:
Σε ένα μαντεμένιο ταψί τοποθετείτε το μοσχάρι βάζοντας ανάμεσα σε κάθε φέτα μοσχαριού μια φέτα κασέρι και λίγα μανιτάρια από τη σάλτσα. Ρίχνετε γύρω από το μοσχάρι όλη την υπόλοιπη σάλτσα και προσθέστε από πάνω τον υπόλοιπο μαϊντανό. 

Βήμα 7ο:
Ψήνετε στους 180 °C βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω, για 15-20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί. Φορέστε το γάντι με επένδυση σιλικόνης και αφαιρέστε προσεκτικά από τη ψησταριά το σκεύος και σερβίρετε.