Καθώς οι καλύτερες ψησταριές pellet  βελτιώνουν συνεχώς την τεχνολογία τους, γίνονται ολοένα και περισσότερο δημοφιλείς και πολλοί σεφ τις επιλέγουν έναντι μίας κλασικής ψησταριάς υγραερίου.

Με σλόγκαν του τύπου «κερδίζοντας κατά κράτος το υγραέριο» είναι εύκολο να δούμε ότι οι κατασκευαστές το έχουν προσέξει κι αυτοί.

Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που πρόσφατα η αναζήτηση «πέλλετ εναντίον υγραερίου» έχει γίνει τόσο δημοφιλής. Έτσι σκεφτήκαμε να ψάξουμε το θέμα.

 

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις διαφορές των δύο ειδών ψησταριάς, σε τι μοιάζουν και θα ζυγίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά τους.

Στο τέλος του άρθρου θα έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη γιατί κάποιος να διαλέξει τον ένα τύπο ψησταριάς έναντι του άλλου και θα είστε καλύτερα ενημερωμένοι για την απόφαση που πρόκειται να πάρετε

 

Ψησταριές Υγραερίου VS Ψησταριές Pellet : Συγκρίσεις και Αντιθέσεις

Παρόλο που και οι 2 τύποι ψησταριάς έχουν πολλά κοινά στοιχεία, υπάρχουν και κάποια βασικά χαρακτηριστικά που τα κάνουν να διαφέρουν. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από αυτά.

 

Επίδραση στην Γεύση

Όταν χρησιμοποιείς μία ψησταριά πέλλετ, χρησιμοποιείς ως καύσιμο πέλλετ από 100% συμπιεσμένο πριονίδι ξύλου. Με άλλα λόγια, ψήνεις με 100% ξύλο. Χωρίς πολλά λόγια, όπως περιμένετε το αποτέλεσμα που θα πάρουμε είναι μια ξεχωριστή καπνιστή γεύση.

Εν αντιθέσει, τα φαγητά που είναι ψημένα σε ψησταριές υγραερίου δεν επωφελούνται από κάποια επιπλέον γεύση λόγω του αερίου. Το κρέας θα έχει μόνο την γεύση του ψημένου. Η μόνη διαφορά στην γεύση μπορεί να προέλθει είτε από κάποια μαρινάδα ή κάποιο καρύκευμα ή αν χρησιμοποιήσετε ξύλα καπνίσματος.

 

Αρχικό Κόστος

Οι ψησταριές αερίου μπορούν να βρεθούν σε χαμηλές τιμές σε οποιοδήποτε μεγάλο πολυκατάστημα σε όλο τον κόσμο και τα καλύτερα μοντέλα μπορούν να υπερβούν το ποσό των μερικών χιλιάδων ευρώ. Εάν έχετε περιορισμένο budget για να δαπανήσετε, μπορείτε να περιμένετε την ευκαιρία να αγοράσετε μία ψησταριά αερίου σε τιμή ευκαιρίας λόγω προσφοράς καθώς επίσης και να αποκτήσετε μία μεταχειρισμένη ψησταριά από κάποιον ιδιώτη.

Από την άλλη πλευρά, οι ψησταριές πέλλετ είναι συνήθως πιο ακριβές. Ακόμα και οι πιο φθηνές που μπορείς να βρεις στα καταστήματα θα ξεπερνούν τα 500 ευρώ και αυτό το ποσό αναλογεί σε μία πιο μικρή και λιγότερο αξιόπιστη ψησταριά πέλλετ. 

 

Λειτουργικές δαπάνες

Μια ψησταριά που λειτουργεί με πέλλετ θεωρητικά θα χρειαστεί μόνο ειδικό πέλλετ και ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει. Ο αριθμός των αναγκών σε ποσότητα πέλλετ εξαρτάται από το μέγεθος του μοντέλου σας και την επιθυμητή θερμοκρασία. Όσο μεγαλύτερο είναι το grill και η θερμοκρασία που λειτουργεί αυτό τόσο περισσότερο πέλλετ ανά ώρα θα χρειάζεται. Σύμφωνα με γενικούς υπολογισμούς ένα σακί  9 κιλών μπορεί να διαρκέσει έως και 40 ώρες στους 120 ° C.

Ομοίως, οι ψησταριές αερίου χρειάζονται μόνο αέριο για να λειτουργούν (εκτός αν έχετε  ένα ψησταριά φυσικού αερίου). Πόσο ψήσιμο μπορείτε να κάνετε με μια μόνο φιάλη; Αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από το μέγεθος του μοντέλου σας και τη θερμοκρασία μαγειρέματος. Σε γενικές γραμμές μία φιάλη αερίου 10 kg θα σας είναι αρκετή για περίπου 15-20 ώρες λειτουργίας στους 200 ° C.

 

     

 

Ευκολία στη χρήση

Και οι δύο τύποι ψησταριών είναι παρόμοιοι στις τεχνικές εκκίνησης και διαχείρισης της θερμοκρασίας. Τα καπνιστήρια pellet ξεκινούν με το διακόπτη ενός κουμπιού και οι ψησταριές αερίου αρχίζουν με την ανάφλεξη του αερίου στους καυστήρες από έναν σπινθήρα. Μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε τη θερμοκρασία ενός pellet grill , αλλάζοντας τις ρυθμίσεις, και στις ψησταριές υγραερίου απλά ρυθμίζουμε την θερμοκρασία με την αυξομείωση παροχής αερίου στους καυστήρες.

Ο καθαρισμός είναι άλλη ιστορία. Σε ένα καπνιστήρι pellet , έχετε συνήθως κάποιο εμπόδιο μεταξύ του δοχείου καύσης και των σχαρών ψησίματος. Για να αποφύγουν το πολύ καθάρισμα, πολλοί τις τυλίγουν με αλουμινόχαρτο ή χρησιμοποιούν  που μπορεί να αντικατασταθεί μετά από μερικά ψησίματα.

Σε μια ψησταριά αερίου, τείνετε να έχετε παρόμοιους μηχανισμούς που ονομάζονται «αντιφλογιστικές» οι οποίες κρατάνε το λίπος και τα τρόφιμα που στάζουν προς το κάτω μέρος του bbq. Από την εμπειρία μου, απλά αφήστε την ψησταριά στο δυνατό στο τέλος κάθε ψησίματος και θα καεί το μεγαλύτερο μέρος του λίπους και των τροφίμων που έχει πέσει το οποίο θα γίνει στάχτη και θα μπορεί να καθαριστεί ευκολότερα.

Έτσι και αλλιώς, θα θελήσετε να κάνετε στο grill σας έναν καλό  καθαρισμό περίπου μία φορά στους έξι μήνες. Αφαιρέστε τις σχάρες και τα flavorizers, στη συνέχεια καθαρίστε με ζεστό σαπουνόνερο. Οποιοδήποτε σημείο της ψησταριάς είναι γεμάτο σκόνη από τα καμένα λίπη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ηλεκτρική σκούπα για να τα καθαρίσετε πριν την επανασυναρμολόγηση της ψησταριάς.

 

Πολυλειτουργικότητα

Ας είμαστε σαφείς: είναι ευκολότερο να ψήσουμε σε ένα grill αερίου και να καπνίσουμε ένα κρέας σε ένα καπνιστήρι. Οι περισσότερες ψησταριές αερίου μπορούν εύκολα να ρυθμιστούν για να καπνίζουν το κρέας, ρυθμίζοντας τα σε κατάλληλη θερμοκρασία και χρησιμοποιώντας ξύλα καπνίσματος. Το αποτέλεσμα θα είναι τόσο καλό όσο αυτό του καπνιστηριού; Όχι, αλλά θα είναι μία αξιόλογη προσπάθεια καπνίσματος (εκτός και αν έχετε ειδικό καπνιστήρι υγραερίου.)

Ομοίως, πολλά καπνιστήρια pellet μπορούν να φτάσουν σε θερμοκρασία 260 ° C +, και με τη βοήθεια κάποιον έξτρα προϊόντων μπορεί να φτάσει μέχρι και 300 ° C. Απλά μην περιμένετε το καλύτερο ψήσιμο του κόσμου στο ribeye σας. Είναι όμως εξαιρετικά ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της γεύσης και η ευκολία της χρήσης όταν τα χρησιμοποιείται για μαγείρεμα ή κάπνισμα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

 

 

Εύρος θερμοκρασίας

Ένα pellet grill μπορεί εύκολα να προγραμματιστεί για να μαγειρεύει σε χαμηλές και αργές θερμοκρασίες στους 105 ° C για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί εύκολα να φτάσει και στους 260 ° C, αν θέλετε να δοκιμάσετε και να το χρησιμοποιήσετε για να ψήσετε άμεσα το κρέας σας. Τα περισσότερα μοντέλα ψησταριών υγραερίου είναι σε θέση να διαχειρίζονται εύκολα θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο 105 ° C και μπορούν επίσης να φτάσουν και θερμοκρασίες μέχρι 300 ° C +, ανάλογα με τον αριθμό των καυστήρων και την απόδοση τους. Είναι δυσκολότερο όμως να κρατήσουν σταθερά, χωρίς  αυξομείωση, την χαμηλή τους θερμοκρασία.

 

Έλεγχος θερμοκρασίας

Έχουμε ήδη μιλήσει λίγο για αυτό το θέμα, μιας και οι δύο τύποι είναι παρόμοιοι με τον τρόπο που διαχειρίζονται και ελέγχουν τη θερμοκρασία τους. Ένα καπνιστήρι pellet ελέγχεται ηλεκτρονικά για να παρέχει μια σταθερή και ακριβής θερμοκρασία, ενώ μια ψησταριά αερίου ελέγχεται μέσω της παροχής του αερίου από τους καυστήρες. Αν έχετε επιλέξει μία ψησταριά πέλλετ Traeger, έχετε την δυνατότητα να αυξομειώνεται την θερμοκρασία της, από το tablet ή το κινητό σας τηλέφωνο από απομακρυσμένο σημείο μέσω της εφαρμογής της.

 

Χρόνος διάρκειας (πριν την ανεφοδιασμό)

Ο χρόνος διάρκειας διαφέρει μεταξύ των δύο grill , λόγω μερικών μεταβλητών. Σε ένα καπνιστήρι pellet ο αριθμός των pellet που καίγονται ανά ώρα εξαρτάται από την θερμοκρασία που ψήνετε. Με μισό κιλό την ώρα, εάν καπνίζετε κρέας και 1 κιλό την ώρα, αν προσπαθείτε να ψήσετε σε υψηλή θερμοκρασία. Τα καλά νέα είναι ότι εφόσον έχετε σακιά με περίπου 10 κιλά pellet είναι δύσκολο να ξεμείνετε.

Σε ένα grill αερίου, η ποσότητα του υγραερίου που καίτε ανά ώρα εξαρτάται από την απόδοση της ψησταριάς σας καθώς και το πόσους από τους καυστήρες χρησιμοποιείται στο ψήσιμο και πόσο ψηλά έχετε την θερμοκρασία, αλλά θεωρητικά μερικοί ισχυρίζονται ότι οι περισσότερες υγραερίου μπορούν να ψήσουν για 20 ώρες με μία φιάλη των 10 κιλών.

Αν δεν είστε σίγουροι αν έχετε αρκετό καύσιμο για να μαγειρέψετε, απλώς ρίξτε λίγο ζεστό νερό πάνω από τη φιάλη αερίου. Οι περιοχές που θα είναι κρύες στην αφή είναι εκεί που είναι και το επίπεδο του υγραερίου σας. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να καταλάβετε αν το αέριο που έχει η φιάλη επαρκεί για να ψήσετε ή πρέπει να ανεφοδιαστείτε.

 

Διαθέσιμα πρόσθετα αξεσουάρ

Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές θα έχουν επιπρόσθετα αξεσουάρ  που μπορείτε να αγοράσετε για να έχετε καλύτερη εμπειρία ψησίματος. Πολλά καπνιστήρια pellet έχουν διαθέσιμες επιλογές που σας επιτρέπουν να καπνίζετε σε χαμηλές θερμοκρασίες (75 ° C) και να προσθέσετε γεύση καπνού στα φαγητά όπως το τυρί. Ορισμένα έχουν επιλογές για πρόσθετα ράφια μέσα στο θάλαμο μαγειρέματος για να σας επιτρέψουν να αυξήσετε τη χωρητικότητα μαγειρέματος.

Οι ψησταριές αερίου έχουν και αυτές με την σειρά τους αρκετά αξεσουάρ τα οποία όμως δεν είναι στην ίδια λογική με αυτά των καπνιστηριών. Πολλοί κατασκευαστές έχουν αξεσουάρ όπως για παράδειγμα μία πέτρα πίτσας, βάσεις για ribs, βούρτσες καθαρισμού κλπ, τα οποία είναι παρόμοια με άλλες διαθέσιμες επιλογές της αγοράς.

 

    

 

Συνοψίζοντας τα παραπάνω

 

Μπορεί να προτιμάτε το αέριο αν ...

  1. Σας αρέσει να είστε σε θέση να μαγειρέψετε γρήγορα ένα γεύμα
  2. Θέλετε ως επί το πλείστων να μπορείτε να ψήσετε ένα κρέας σε υψηλότερες θερμοκρασίες
  3. Σας αρέσει η δυνατότητα να ελέγχετε την θερμοκρασία με τη χρήση ενός διακόπτη

Αυτά που μας αρέσουν στα γκριλ αερίου

  1. Μπορούν να αρχίσουν και να φτάσουν στην θερμοκρασία ψησίματος γρήγορα και εύκολα
  2. Το καθάρισμα είναι πιο εύκολο , απλά ξύστε τις σχάρες μετά από κάθε χρήση και κάντε ένα καλό καθάρισμα μία φορά το εξάμηνο
  3. Η θερμοκρασία ρυθμίζεται εύκολα με τη στροφή ενός κουμπιού

Αυτό που δεν μας αρέσουν για τα γκριλ αερίου

  1. Πρέπει να εργαστείτε σκληρά και να κάνετε προετοιμασία εάν θέλετε να καπνίσετε το κρέας σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  2. Αν μείνετε από καύσιμα στα μισά του ψησίματος, έχετε πρόβλημα
  3. Πολλοί φοβούνται τις φιάλες αερίου λόγω ασφάλειας.

Μια ψησταριά υγραερίου ταιριάζει καλύτερα σε εσάς που 

  1. Δεν νοιάζεστε αν το φαγητό σας έχει καπνιστή γεύση
  2. Δεν θέλετε να καθαρίζετε τον εξοπλισμό σας σε τακτική βάση
  3. Σκοπεύετε να μαγειρεύετε γρήγορα και εύκολα γεύματα από την αρχή μέχρι το τέλος

 

Μπορεί να προτιμάτε ένα καπνιστήρι pellet αν ...

  1. Σας αρέσει η προστιθέμενη γεύση του καπνού από πραγματικό ξύλο
  2. Θέλετε να είστε σε θέση να μαγειρεύετε σε φωτιά, αλλά χωρίς να χρειάζεται να διαχειριστείτε μια πραγματική φωτιά
  3. Θέλετε να καπνίζετε το κρέας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ως επί το πλείστων

Τι μας αρέσει για τα καπνιστήρια pellet

  1. Η γρήγορη και εύκολη δυνατότητα ανάφλεξης - απλά πιέζουμε ένα κουμπί και ανάβει
  2. Η ικανότητά τους να διατηρούν σταθερή και ακριβής θερμοκρασία με απλό προγραμματισμό
  3. Οι διαφορετικές γεύσεις των ξύλων καπνίσματος σημαίνουν και διαφορετικές γεύσεις στο κρέας.

Αυτό που δεν μας αρέσει στα καπνιστήρια pellet

  1. Λειτουργούν με ηλεκτρισμό, οπότε θα πρέπει να βρίσκεστε κοντά σε μία πρίζα ώστε να λειτουργήσουν
  2. Για την τέλεια λειτουργία απαιτούν πιο τακτικό καθαρισμό

Ένα καπνιστήρι pellet είναι καλύτερο για εκείνους που

  1. Θέλουν να έχουν την δυνατότητα να καπνίζουν το κρέας σε χαμηλή θερμοκρασία και αργά, χωρίς να χρειάζεται να ελέγχουν την φωτιά 
  2. Αγαπάνε την ιδέα να προσθέτουν καπνιστή γεύση στο κρέας και τη δυνατότητα χρήσης διαφορετικών τύπων ξύλων καπνίσματος για να αλλάξουν τη γεύση
  3. Θέλουν να έχουν την δυνατότητα να λειτουργεί η ψησταριά τους χωρίς την δική τους παρουσία. Μπορούν να την ελέγχουν από απομακρυσμένο σημείο μέσω εφαρμογής.

 

Συμπέρασμα

Ενώ είναι εύκολο να ανάψετε και να κοντρολάρετε την φωτιά τους, στο τέλος της ημέρας οι ψησταριές υγραερίου και τα καπνιστήρια pellet είναι πολύ διαφορετικά. Και οι κάτοχοι του κάθε τύπου ψησταριάς θα βαλθούν να σας πουν ότι η δική τους επιλογή είναι η καλύτερη. Στην τελική, αγαπάμε γενικά την ιδέα του να προσθέτεις άρωμα και γεύση καπνιστού στο κρέας σου καθώς επίσης και το να ψήνεις σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ένα ωραίο κομμάτι μοσχαρίσιας μπριζόλας.

Τι λέτε λοιπόν για σας; Έχετε έναν προτιμώμενο τύπο; Διαθέτετε μήπως μία ψησταριά από τα 2 είδη και θέλετε κρυφά να δοκιμάσετε και το άλλο είδος; Θα ήταν πραγματικά ο τέλειος συνδυασμός να μπορείτε να τις λειτουργήσετε και τις 2, πολλές φορές και ταυτόχρονα, πραγματικά υπάρχουν περιπτώσεις που η ψησταριά πέλλετ συμπληρώνει την ψησταριά υγραερίου και αντίστροφα.

 

Καλό ψήσιμο!