Γνωρίστε όλα όσα χρειάζεστε για την σωστή συντήρηση του Μπάρμπεκιου

 

Όσοι από εσάς έχετε επενδύσει σε ψησταριά υψηλής ποιότητας επιθυμείτε να την χρησιμοποιήσετε για όσο το δυνατόν περισσότερο και να την διατηρήσετε σε άριστη λειτουργία. Προγραμματίστε ένα σχολαστικό καθαρισμό της ψησταριάς σας και προετοιμάστε την για τις γευστικές μέρες του χειμώνα.

Συνοψίζουμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για τον καθαρισμό της ψησταριάς υγραερίου.

 


 

Το πιο σημαντικό βήμα του καθαρισμού είναι η πυρόλυση, δηλαδή η καύση των υπολειμμάτων λίπους και φαγητού που προσκολλώνται στη σχάρα και στον θάλαμο της ψησταριάς. Για να κάνετε σωστά την πυρόλυση, το καπάκι της ψησταριάς σας πρέπει να είναι κλειστό και να φτάσετε τη ψησταριά σας στην υψηλότερη θερμοκρασία, για περίπου 15 λεπτά. Μετά την πυρόλυση, τα υπολείμματα που είχαν συσσωρευτεί πεισματικά έχουν αποκολληθεί από το εσωτερικό της ψησταριάς. Στη συνέχεια, πρέπει να προχωρήσετε στον επιμέρους καθαρισμό της σχάρας και της χοάνης, χρησιμοποιώντας την ειδική βούρτσα καθαρισμού, ώστε τα υπολείμματα να πέσουν στο δοχείο του λιποσυλλέκτη. Αυτή η ενέργεια απαιτεί χρόνο και σχολαστικότητα, ωστόσο είναι σημαντική και προσφέρει ουσιαστική φροντίδα στην ψησταριά σας.

 

 

Τα μικρά σωματίδια που έχουν παραμείνει στην σχάρα σας και ειδικά στην χοάνη, μπορούν εύκολα να καθαριστούν με ένα καθαριστικό ψησταριάς και ένα πανί. Είναι πολύ σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά ή λειαντικά που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα υλικά της συσκευής σας. Ιδανικά ψεκάστε την σχάρα σας με ένα κατάλληλο καθαριστικό για ψησταριές υγραερίου ,όπως το καθαριστικό Chef Αφρός της Outdoorchef, αφήστε το να ενεργήσει για περίπου 10 λεπτά και στην συνέχεια σκουπίστε την σχάρα και το εσωτερικό της με μαλακό πανί.   

Μια μικρή τελική πυρόλυση καίει τα τελευταία υπολείμματα καθαριστικού και ολοκληρώνει τον βασικό καθαρισμό της ψησταριάς.

Αδειάστε το δοχείο συλλογής λίπους και  αφαιρέστε τα υπολείμματα με την βοήθεια της βούρτσας και σπάτουλας. Κάντε πιο εύκολο τον επόμενο καθαρισμό του δοχείου συλλογής τοποθετώντας μέσα το ειδικό μείγμα Grill Powder που έχει την ιδιότητα να απορροφάει το λίπος και να απορρίπτεται με απίστευτη ευκολία χωρίς να αφήνει υπολείμματα. Επιπλέον το Grill Powder είναι αντιβακτηριδιακό 100% οικολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Είναι λογικό να προγραμματίσετε αυτό το βήμα μόνο μετά την πυρόλυση, το βούρτσισμα και τον καθαρισμό με τον καθαριστικό παράγοντα, καθώς τα σωματίδια βρωμιάς και τα υπολείμματα του καθαριστικού εξακολουθούν να στάζουν στο δοχείο συλλογής.

 

 

Η έναρξη της χειμερινής περιόδου είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να καθαρίσετε την ψησταριά σας. Άλλες χρήσιμες συμβουλές για των καθαρισμό της σχάρας είναι η κλασική πάστα από νερό και μαγειρική σόδα με την οποία τρίβετε την σκουριά. Μετά από κάποια ψησίματα, η σχάρα είναι καλό να καθαρίζετε ώστε η βρωμιά να αφαιρείτε πιο εύκολα και να ακολουθεί η επάλειψη της με λίγο μαγειρικό λάδι με χαρτί ή πινέλο.

Εφόσον η φιάλη αερίου έχει αποσυνδεθεί, η ψησταριά μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί. Είναι σημαντικό  να επιλέξετε  ένα στεγνό και προστατευμένο απάνεμο σημείο. Εφόσον δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να τοποθετήσουν τη ψησταριά σε κάποιο υπόγειο, τα αδιάβροχα προστατευτικά καλύμματα ψησταριάς αποτελούν μια λογική εναλλακτική λύση. Εδώ, ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ψησταριά  είναι προσεκτικά τυλιγμένη και ότι δεν μπορεί να διεισδύσει υγρασία. 

 

Αν ακολουθήσετε όλες τις παραπάνω συμβουλές είναι βέβαιο πως όταν θα ανοίξετε ξανά τη ψησταριά σας θα διαπιστώσετε, πως ο σχολαστικός καθαρισμός πράγματι άξιζε τον κόπο αφού θα έχετε μια πραγματικά καθαρή και αστραφτερή ψησταριά, σαν καινούργια!