Αν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνετε πίτσα στη ψησταριά, ετοιμαστείτε για μία πολύ καλή δοκιμασία! Η σπιτική πίτσα στη ψησταριά ψήνεται εξαιρετικά, με μια τραγανή βάση και τέλεια λιωμένα υλικά λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο περιβάλλον του barbecue. Δεν είναι δύσκολο να γίνε! Με μια ποιοτική πέτρα πίτσας ιδανική για χρήση σε ψησταριά και λίγη πρακτική εξάσκηση, θα γίνετε ένας πραγματικός pizzaiolo και θα αναζητάτε αφορμή για να φτιάχνετε όλο και πιο συχνά την πίτσα στην ψησταριά σας. Για να ξεκινήσετε, εδώ είναι ένας οδηγός βήμα προς βήμα για πίτσα στο BBQ.

 

Γιατί να ψήσετε την πίτσα στην ψησταριά με κεραμική πέτρα;

Ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξετε σπιτική πίτσα είναι να την ψήσετε πάνω σε κεραμική πέτρα στην ψησταριά σας!

Εάν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η πίτσα σε φούρνους με ξύλα είναι τόσο καλή, καταλήγουμε στο απλό γεγονός ότι οι επαγγελματικοί φούρνοι πίτσας είναι πολύ θερμότεροι από τους κανονικούς φούρνους στο σπίτι. Και επειδή η ψησταριά σας είναι ικανή να φτάσει σε υψηλότερες θερμοκρασίες από τον εσωτερικό σας φούρνο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε αυθεντική πίτσα. Μπορείτε να το κάνετε τέλεια χωρίς να χρειάζεται να φύγετε από την αυλή σας.

Όταν μαγειρεύετε πίτσα στη σχάρα, η βάση θα είναι πιο τραγανή και τα υλικά θα λιώσουν μέχρι την τελειότητα! Όμως, ανάλογα με τον τύπο καυσίμου που χρησιμοποιείτε στη σχάρα σας, θα πάρετε επίσης αυτή την ελαφρώς καπνιστή γεύση που θα σας μεταφέρει αμέσως στην ιταλική πιτσαρία των ονείρων σας.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης μερικοί πρακτικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ψήσετε την πίτσα στο μπάρμπεκιου. Κατ 'αρχάς, δεν θα χρειαστεί να ζεστάνετε το φούρνο σας και να κάνετε το σπίτι σας ζεστό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και, δεύτερον, είναι ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό γεύμα. Απλά αρπάξτε μια επιλογή των συστατικών, ανάψτε τη σχάρα και ζητήστε από τους καλεσμένους σας να φτιάξουν τη δικιά τους πίτσα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σπάσει ο πάγος ανάμεσα σε μια μεγάλη ομάδα φίλων και να προσφέρει διασκέδαση. Μπορείτε ακόμη να ικανοποιήσετε συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις, έχοντας βάσεις χωρίς γλουτένη, επιλογές για χορτοφάγους ή απλά αφήνοντας το τυρί μακριά χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα. Αφού πάνε όλοι σπίτι τους, δεν θα είναι δύσκολος και ο καθαρισμός της ψησταριάς!
Η επιστήμη πίσω από τη ψητή πίτσα

Όταν πρόκειται να μαγειρέψετε αυθεντική πίτσα στο bbq, θα το κάνετε με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε κάποια έτοιμη προψημένη βάση. Αντ 'αυτού, θα κάνετε απλά τη ζύμη, θα την αφήσετε να φουσκώσει, θα την ανοίξετε και στη συνέχεια θα την τοποθετήσετε στην πέτρα πίτσα σας. Εξαιτίας αυτού, θα χρειαστείτε μια πέτρα πίτσας υψηλής ποιότητας για ψησίματα και χρησιμοποιήστε τη σωστή θερμοκρασία τόσο για την επιφάνεια μαγειρέματος όσο και για τον αέρα γύρω από την πίτσα σας, για να παρουσιάσετε μια ομοιόμορφα μαγειρεμένη πίτσα.

 

Ρύθμιση της ψησταριάς σας για το μαγείρεμα της πίτσας

Εάν προσπαθήσατε να μαγειρέψετε πίτσα απευθείας πάνω από την πηγή θερμότητας στη σχάρα σας, πιθανότατα θα μείνει με καμένη βάση και άψητα υλικά. Μια πέτρινη πίτσα θα προστατεύει την πίτσα από την έντονη θερμότητα της σχάρας, η πίτσα μπορεί να γλιστρήσει απευθείας πάνω στην πέτρα χωρίς να χρειάζεται να πάει σε περίπλοκα άκρα για να χτίσει έμμεσες ζώνες θερμότητας ή να αγοράσετε κάποιο άλλο τύπο ασπίδας.

Χρησιμοποιώντας μια ψησταριά υγραερίου είναι γενικά η ευκολότερη επιλογή όταν συνδυάζεται με μια πέτρα για πίτσα. Προθερμάνετε ενεργοποιώντας όλους τους καυστήρες. Αυτό θα βοηθήσει την πέτρα σας να προθερμανθεί σωστά. Όταν φτάνει σε θερμοκρασία μεταξύ 250 και 300 βαθμών και μετά από 20-30 λεπτά προθέρμανση, απλά σύρετε την πίτσα πάνω στην πέτρα και κλείστε το καπάκι. Επιλέξτε να λειτουργήσετε την ψησταριά για έμμεση μέθοδο μαγειρέματος και υψηλές θερμοκρασίες.

Σε ψησταριά με κάρβουνα, επιλέξτε την έμμεση μέθοδο μαγειρέματος. Προθαρμάνετε την ψησταριά σας για 20-30 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία. Μαγειρέψτε έμμεσα την πίτσα για 10-12 λεπτά και το καπάκι της ψησταριάς πάντα κλειστό.

 

Η ιδανική θερμοκρασία για τη χρήση μιας πέτρας πίτσας για τη σχάρα

Η ακριβής θερμοκρασία που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να μαγειρέψετε την πίτσα στη σχάρα εξαρτάται από το είδος της ψησταριάς που χρησιμοποιείτε, το μέγεθος, τον εξαερισμό, την ποσότητα κενού αέρος κάτω από το καπάκι, το πόσο ζεστός είναι ο καιρός εκείνη την ημέρα, και το πάχος της βάσης πίτσας και των υλικών. Ως εκ τούτου, μπορείτε να δείτε ότι δεν υπάρχει καμία "χρυσή" θερμοκρασία όταν πρόκειται για το ψήσιμο της πίτσας στη σχάρα.

Για να βρείτε τη σωστή θερμοκρασία, πιθανότατα θα χρειαστείτε κάποια πρακτική εξάσκηση για να βρείτε το ιδανικό σας σημείο. Ωστόσο, για να σας ξεκινήσουμε, συνιστούμε τη προθέρμανση της σχάρας σας σε περίπου 250-300 βαθμούς Κελσίου. Πάντοτε πρέπει να ζεσταίνετε την πέτρα πίτσας στη σχάρα ταυτόχρονα με την προθέρμανση του bbq σας. Η σωστή τεχνική είναι να έχετε μια πολύ ζεστή πέτρα για να γλιστρήσετε την πίτσα και στη συνέχεια να κλείσετε το καπάκι για λίγα λεπτά.

 

Το τέχνασμα για την ομοιόμορφα ψημένη πίτσα

Χρησιμοποιώντας μια πέτρα πίτσας για ψησταριές, όχι μόνο θα προστατεύετε τα προϊόντα σας από την καύση κάτω από την υψηλή ζέστη της σχάρας σας, αλλά θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η κρούστα της πίτσας σας είναι απόλυτα τραγανή. Ωστόσο, για να φτάσετε στην τέλεια ψημένη πίτσα, υπάρχουν μερικά άλλα βασικά κόλπα. Πρώτα απ 'όλα, ξεκινήστε με μία λεπτή βάση που θα πιάσει μία τραγανή κρούστα με γρήγορο ρυθμό και, αφετέρου, χρησιμοποιήστε προ-μαγειρεμένα συστατικά, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένετε για να μαγειρευτούν ωμά φαγητά όπως τα κρέατα. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε ότι το τυρί σας θα λιώσει και τα υλικά που θα καλύπτουν τη βάση θα είναι ζεστά και έτοιμα για κατανάλωση από τη στιγμή που η ζύμη σας μόλις αρχίζει να ψήνεται.

Εάν η βάση σας ψήθηκε πολύ γρήγορα, γυρίστε απλά τη θερμοκρασία λίγο χαμηλότερα την επόμενη φορά, έτσι ώστε τα υλικά να μαγειρεύονται χωρίς να καεί η βάση της πίτσας.

 

Τι χρειάζεστε για να ψήστε την πίτσα

Η καλύτερη συμβουλή όταν πρόκειται να κάνετε την πίτσα στη ψησταριά είναι να ξεκινήσετε με την οργάνωση! Παρόλο που χρειάζεστε αρκετά διαφορετικά συστατικά και εργαλεία για την bbq πίτσα, η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή αφού τα έχετε όλα ρυθμισμένα. Για να το κάνετε εύκολα στον εαυτό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε:

  • Μια ψησταριά με υγραέριο, κάρβουνο ή ξύλο - Οποιοσδήποτε από αυτούς θα λειτουργήσει, αλλά σε ψησταριά με κάρβουνα ή ξύλα θα έχετε μια πιο καπνιστή πίτσα. Βεβαιωθείτε ότι η πέτρα προθερμαίνεται σε θερμοκρασία 250-300 βαθμούς Κελσίου πριν ρίξετε πάνω την πίτσα.
     
  • Μια πέτρα πίτσας υψηλής ποιότητας για ψησταριά – Δεν μπορούν όλες οι πέτρες πίτσας να χειριστούν την υψηλή θερμοκρασία που δημιουργείται από τη σχάρα σας. Ως εκ τούτου, θα χρειαστείτε μία που είναι κατασκευασμένη από ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό με αντοχή στο θερμικό σοκ. Αυτό θα αποτρέψει τη θραύση του καθώς η θερμοκρασία αλλάζει. Οι κεραμικές πέτρες πίτσας έχουν σχεδιαστεί για να μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε στο barbecue του σπιτιού σας.
     
  • Ένα κοφτερό μαχαίρι ή ειδικό κόφτη για πίτσα - Αυτό είναι σημαντικό αν θέλετε να μοιράζεστε τα κομμάτια. Διαφορετικά, ένα μαχαίρι και ένα πιρούνι για κάθε επισκέπτη θα κάνει τη δουλειά.
     
  • Ζύμη πίτσας ή βάση πίτσας που αγοράσατε στο κατάστημα - Θα βρείτε μια από τις αγαπημένες συνταγές ζύμης πίτσας που είναι αρκετά εύκολο να κάνετε κάτω.
     
  • Σάλτσα πίτσας - Κάντε τη δική σας ή αγοράστε μία έτοιμη από το κατάστημα.
     
  • Η επιλογή των υλικών σας - Γίνετε δημιουργικοί με αυτό που θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε για την κορυφή της πίτσας σας. Ωστόσο, έχουμε αφήσει κάποιες προτάσεις παρακάτω.
     
  • Το τυρί της πίτσας - Και πάλι, εναπόκειται σε εσάς να επιλέξετε πιο είδος τυριού θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας. Είδη όπως η μοτσαρέλα, η Asiago, το ελβετικό και η παρμεζάνα δουλεύουν καλά. Ωστόσο, φέτα, ρικότα και μπλε τυρί είναι επίσης δημοφιλείς επιλογές για να λιώσουν στην κορυφή.

 


 

Βήματα για μαγείρεμα της πίτσας στη ψησταριά

Μόλις έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να κάνετε απίστευτη σπιτική πίτσα στη ψησταριά, ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα:

  • Προθερμάνετε την πέτρα πίτσας για ψησταριά - Μόλις ανάψετε την ψησταριά σας, τοποθετήστε την πέτρα πίτσας στη σχάρα και ανάψτε τη φωτιά. Αφήστε την για  20-30 λεπτά για να προθερμανθεί καλά με το καπάκι κλειστό.
  • Ετοιμάστε τα συστατικά σας - Ενώ η ψησταριά σας και η πέτρα πίτσας προθερμαίνονται, πάρτε την ευκαιρία να προετοιμάσετε τα συστατικά σας. Αυτό σημαίνει προετοιμασία πρώτων υλών όπως κοτόπουλο, λουκάνικο, γαρίδες και κρεμμύδι, φέτες λαχανικών και τυρί.
     
  • Συναρμολογήστε την πίτσα σας - Αφού τα συστατικά σας είναι έτοιμα, διαμορφώστε τη ζύμη της πίτσας και τοποθετήστε την σε ένα πιάτο ή κουτάλα με λίγο αλεύρι από κάτω για να μην κολλήσει. Κορυφή με σάλτσα, κρέας, λαχανικά και τυρί. Προσέξτε να μην υπερφορτώσετε την πίτσα με γαρνιτούρες, καθώς αυτό θα σας δυσκολέψει να τη μαγειρέψετε σωστά στη ψησταριά.
     
  • Μαγειρέψτε την πίτσα σας στη ψησταριά - Μεταφέρετε την άψητη πίτσα σας πάνω στη ζεστή πέτρα, κάνοντας απαλά την ολίσθηση με ένα μεγάλο φτυάρι μεταφοράς. Για να αποφύγετε τη συγκόλληση της ζύμης, σκουπίστε την πέτρα με καλαμποκάλευρο πριν την ολίσθηση της πίτσας. Κλείστε το καπάκι και μαγειρέψτε για περίπου 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν η κρούστα και το να λιώσει το τυρί ωραία. Ανάλογα με τη ρύθμιση της ψησταριάς σας, ίσως θέλετε να περιστρέψετε την πίτσα σας στη μέση, έτσι ώστε η βάση να μαγειρευτεί ομοιόμορφα στην πλευρά που είναι πιο κοντά στη θερμότητα.
  • Σερβίρετε την ψημένη πίτσα σας - Μόλις μαγειρευτεί, αφαιρέστε τη πίτσα από την πέτρα χρησιμοποιώντας ένα φτυάρι. Τοποθετήστε την ιδανικά σε ένα ξύλο σερβιρίσματος, κόψτε την με τον κόφτη πίτσας και σερβίρετε ζεστή! Αφήστε την πέτρα πίτσας στη σχάρα έτοιμη για να μαγειρέψετε την επόμενη ή, αν τελειώσετε, αφήστε την να κρυώσει με τη ψησταριά σας.

Καλή επιτυχία!