Το μυστικό για να έχετε τραγανές φτερούγες κοτόπουλο στην ψησταριά σας


Για να μαγειρέψουμε τραγανές φτερούγες κοτόπουλου στην ψησταριά όπως οι πεντανόστιμες που τηγανίζονται στην φριτέζα πρέπει να καταλάβουμε πως να χειριστούμε το λίπος και τον συνδετικό ιστό που δημιουργεί καθώς στάζει στη φωτιά.
Για τραγανές φτερούγες κοτόπουλου με ζουμερό κρέας αλλά και ελαφρώς καπνιστές, βάλαμε τις φτερούγες σε μία γρήγορα άλμη και τις πετάξαμε σε καλαμποκάλευρο και πιπέρι. Αυτά τα βήματα βοήθησαν το κρέας να διατηρήσει την υγρασία και προστάτευσαν τις φτερούγες από το να κολλήσουν στη σχάρα.

Στη συνέχεια τα μαγειρέψαμε σε άμεση θερμότητα αλλά σε ήπια μεσαία φωτιά. Η μέτρια θερμοκρασία ελαχιστοποιεί τις αναφλέξεις και η άμεση θερμότητα επιταχύνει τη διαδικασία μαγειρέματος. Επίσης, αν και κανονικά μαγειρεύουμε το λευκό κρέας κοτόπουλου μέχρι να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία πάνω από 71 C , οι φτερούγες είναι γεμάτες με κολλαγόνο, το οποίο ξεκινά να διασπάται πάνω από τους 77 C. Το μαγείρεμα των φτερών μέχρι τους 82 C έχει ως αποτέλεσμα νόστιμες και τρυφερές φτερούγες. Για το σωστό ψήσιμο είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείσετε ένα θερμόμετρο φαγητού.

Αυτές οι λίγες μικρές προσαρμογές μας έδωσαν τραγανό, ζουμερό κοτόπουλο που είναι εξαιρετικά κοντά στα τηγανητές φτερούγες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης διάφορα καρυκεύματα αν θέλετε να δώσετε κάποιες άλλες επιλογές γεύσης.

 

ΨΗΤΕΣ ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

 

Συνταγή για 24 φτερούγες

Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος: 1 ώρα και 30 λεπτά

 

Εάν αγοράζετε ολόκληρες φτερούγες, τις κόβετε σε δύο κομμάτια πριν τις βάλετε στην άλμη. Μην αφήνετε τα φτερά για περισσότερο από 30 λεπτά γιατί θα είναι πολύ αλμυρά.

 

  • 1/2 φλιτζάνι αλάτι

  • 2 κιλά φτερούγες κοτόπουλου, με κομμένα τα πτερύγια

  • 1 1/2 κ.γ καλαμποκάλευρο

  • 1 κ.γ πιπέρι

 

Προετοιμασία

Διαλύστε το αλάτι σε 2 κιλά κρύο νερό σε ένα μεγάλο δοχείο. Τοποθετήστε με πηρούνι τις Φτερούγες κοτόπουλου στην άλμη, καλύψτε το δοχείο και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Συνδυάστε το καλαμποκάλευρο και το πιπέρι σε μπολ. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από την άλμη και στεγνώστε με χαρτί. Μεταφέρετε τις φτερούγες σε μεγάλο μπολ και πασπαλίζετε με το μίγμα μέχρι να επικαλυφθούν όλες ομοιόμορφα.

 

Πως να τις μαγειρέψετε

 

Για ψησταριά κάρβουνου – Ανοίξτε τελείως όλους τους αεραγωγούς της ψησταριάς. Γεμίστε ένα δοχείο εκκίνησης λίγο πάνω από τη μέση με κάρβουνα ή μπρικέτες. Όταν τα κάρβουνα έχουν καλυφθεί ελαφρώς με στάχτη, τοποθετήστε τα στην ψησταριά ομοιόμορφα. Τοποθετήστε στη θέση της την σχάρα ψησίματος κλείστε το καπάκι και ανοίξτε τους αεραγωγούς του καπακιού. Προθερμάνετε τη ψησταριά για 5 λεπτά.

 

Για ψησταριά υγραερίου – Γυρίστε όλους τους καυστήρες στο high, κλείστε το καπάκι και προθερμάνετε την ψησταριά για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια γυρίστε τους καυστήρες σε μέτρια - χαμηλή θερμοκρασία.

 

Για στρόγγυλες ψησταριές υγραερίου – Είναι ιδανικές για τέτοιου είδους μαγειρέματα γιατί αποτρέπουν τις αναφλέξεις και διατηρούν με ευκολία μία σταθερή μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Τοποθετήστε την χοάνη σε θέση για έμμεσο ψήσιμο, ανάψτε τον μεγάλο καυστήρα στο high, κλείστε το καπάκι και προθερμάνετε την ψησταριά για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια γυρίστε τον καυστήρα σε μέτρια – χαμηλή θερμοκρασία.


1.    Καθαρίστε τη σχάρα ψησίματος και αλείψτε λίγο λάδι.
2.    Τοποθετήστε τις φτερούγες στη σχάρα με το παχύ δέρμα προς τα πάνω
3.    Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά για 12-15 λεπτά.
4.    Γυρίστε τις φτερούγες και ψήστε για περίπου 10 λεπτά μέχρι η πέτσα να γίνει τραγανή και η εσωτερική θερμοκρασία του κοτόπουλου να δείξει 82 C
5.    Μεταφέρετε τις φτερούγες σε πιατέλα, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και αφήστε να ξεκουραστούν για 5-10 λεπτά. Έτοιμα για σερβίρισμα.

 

TIP

Πριν βγάλετε τις φτερούγες από την ψησταριά μπορείτε τις αλείψετε με ένα πινέλο την BBQ sauce της επιλογής σας, ώστε να προσφέρετε μια διαφορετική γεύση.

Καλή απόλαυση!