Διανύοντας τον πρώτο χειμερινό μήνα, πολλοί από εσάς σκέφτεστε ότι το μπάρμπεκιου μάλλον σταματάει μέχρι να πλησιάσει η Άνοιξη. Εμείς σας προτείνουμε να μην αφήσετε το grill στην άκρη ακόμα!
Είναι βέβαιο πως ο χειμώνας δεν είναι παντού ο ίδιος. Σε μερικά μέρη είναι πιο σκληρός και κρύος, ενώ σε άλλα είναι πιο ήπιος. Δεδομένου ότι πιστεύουμε ότι το ψήσιμο είναι ένα σπορ παντός καιρού, παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες συμβουλές για το BBQ ακόμη και την χειμερινή περίοδο:

 

Συμβουλές για την προετοιμασία και το μαγείρεμα κατά την χειμερινή περίοδο

 

  1. Είτε έχει ζέστη είτε κρύο, τον χειμώνα σκοτεινιάζει νωρίς. Προσπαθήστε να ετοιμάσετε αυτά που είναι να ψήσετε όσο ακόμα υπάρχει το φως της ημέρας ή χρησιμοποιείστε έναν φακό ή ένα φως το οποίο ταιριάζει στο χερούλι της ψησταριάς σας. 
  2. Γενικά, να έχετε καθαρό τον χώρο και το περιβάλλον που ψήνετε, από τυχόν κομμάτια πάγου, χιονιού ή βροχής.
  3. Τον χειμώνα, να αποθηκεύετε τα αξεσουάρ ψησίματος στο εσωτερικό του σπιτιού ή σε κάποιο κλειστό ντουλάπι ώστε να μην χρειαστεί να σκάψετε στις λάσπες ή στο χιόνι για να τα βρείτε και επίσης έτσι θα τα προστατεύσετε από την υγρασία. 
  4. Κατά τη διάρκεια του BBQ, χρησιμοποιείστε σωστά γάντια ψησίματος που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και όχι κοινά γάντια, μιας και υπάρχει κίνδυνος να καείτε. Επίσης είναι θα ήταν πολύ χρήσιμη μια δερμάτινη ποδιά που θα σας προστατέψει από τη ζεστή ψησταριά και από το κρύο.
  5. Φροντίστε να έχετε εφεδρική φιάλη αερίου, κάρβουνα ή πέλλετ, ώστε να μην ξεμείνετε. Το προπάνιο και το αέριο δρουν διαφορετικά σε κρύο καιρό. Ανάλογα με το πόσο κρύο είναι έξω, θα χρησιμοποιήσετε περισσότερο καύσιμο από αυτό που συνήθως χρησιμοποιείτε για να διατηρήσετε τη σχάρα σε σωστή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού.
  6. Χρησιμοποιήστε κεραμικά μαγειρικά σκεύη για συγκράτηση θερμότητας. Τα κεραμικά μαγειρικά σκεύη θα σας βοηθήσουν να απομονώσετε το φαγητό σας και να το κρατήσετε στην κατάλληλη θερμοκρασία. Επίσης είναι ιδανικά για τη μεταφορά της τροφής από και προς την ψησταριά σας, αφού έχετε δημιουργήσει τις γευστικές απολαύσεις σας.
  7. Χρησιμοποιήστε ένα προ θερμασμένο μαντεμένιο σκεύος για να κρατήσετε προσωρινά το μαγειρεμένο φαγητό σας ζεστό ή για να ολοκληρώσετε το υπόλοιπο του ψησίματος. Να θυμάστε ότι το φαγητό που επιλέγετε να το τελειώσετε στο μαντέμι, θα συνεχίσει να μαγειρεύετε, οπότε βγάλτε το από την σχάρα λίγο νωρίτερα από ότι κανονικά.
  8. Όπως συμβαίνει με το σωστό ψήσιμο στη σχάρα, βεβαιωθείτε ότι έχετε προθερμάνει σωστά τη ψησταριά. Δώστε λίγο περισσότερο χρόνο για να φτάσετε στη θερμοκρασία και να καταπολεμήσετε το κρύο. Κάθε ψησταριά είναι διαφορετική, αλλά θα χρειαστείτε τουλάχιστον 5 επιπλέον λεπτά. Επίσης, ίσως χρειαστεί να προθερμάνετε τη ψησταριά πιο αργά από ό, τι θα κάνατε το καλοκαίρι, φέρνοντας τη ψησταριά μέχρι την ιδανική θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνηθισμένο. Η προθέρμανση θα συμβάλει στη μείωση του κολλήματος.
  9. Προσαρμόστε ανάλογα τον χρόνο μαγειρέματος. Ορισμένα τρόφιμα θα πάρουν ελαφρώς περισσότερο χρόνο για να ψηθούν, αλλά άλλα τρόφιμα, όπως τα ψητά, τα ribs, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, μπορεί να απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο.
  10. Διατηρήστε τη θερμοκρασία σας! Φροντίστε να αφήσετε το καπάκι της ψησταριάς κλειστό. Κάθε φορά που ανοίγετε τη ψησταριά θα χάνετε τη θερμότητα στο θάλαμο μαγειρέματος.
  11. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο που ξοδεύετε στο κρύο, επιλέγοντας τρόφιμα με μικρότερο χρόνο μαγειρέματος. Λεπτά ή μικρότερα κομμάτια κρέατος μαγειρεύονται γρήγορα σε υψηλή θερμοκρασία. Λεπτές μπριζόλες, χοιρινό φιλέτο, στήθος κοτόπουλου και κεμπάπ είναι έτοιμα σε λίγα λεπτά, μειώνοντας την έκθεσή σας στο κρύο και τον αριθμό των επισκέψεων που πρέπει να κάνετε στην ψησταριά σας.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και απολαύστε τη γεύση του "καλοκαιριού" με την οικογένεια και τους φίλους σας όλο το χρόνο!