Ενδιαφέρεσαι για σεμινάριο homemade πίτσας; Σε έχουμε! Πληροφορήσου για όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το ψήσιμο της πίτσας στη σχάρα σου. Η πίτσα είναι σίγουρα αρκετά γευστική από μόνη της αλλά το κατάλληλο ψήσιμο είναι αυτό που πραγματικά θα την απογειώσει..  Ψήνουμε πίτσα στη σχάρα χρόνια τώρα και επιτρέψτε μας να σας πούμε ότι αυτό το αποτελέσμα είναι απλώς εθιστικό! 


Λίγα Tips για τη Ζύμη Πίτσας

Για όλες τις σπιτικές πίτσες που φτιάχνουμε από την αρχή, μπορείς να εμπνευστείς από τις συνταγές μας για πίτσα! Εναλλακτικά, μπορείς να βρείς μια έτοιμη ζύμη πίτσας σε κάποιο σουπερ μαρκετ ή κάποια φρέσκια ζύμη από κάποιο τοπικό παντοπωλείο. Χώρισε τη ζύμη σε μικρά, στρόγγυλα και εύχρηστα κομμάτια για τη σχάρα και τεντωσέ την και ανοιξέ την στο μέγεθος που την θέλεις. Για ακόμη ευκολότερο και ακριβής κόψιμο της ζύμης μπορείς να χρησιμοποιείσεις έναν κόφτη για πίτσα. Το μέγεθος της ψησταριάς και σε πόσα άτομα θα σερβίρεις θα καθορίσουν το μέγεθος που θα φτιάξεις τις πίτσες. 


Πώς να ψήσεις πίτσα στη σχάρα

Για αρχή προθέρμανε το Grill

Πρέπει να προθερμάνεις τη ψησταριά στους 220 βαθμούς περίπου. Δες στη ψησταριά τη θερμοκρασία που αναγράφεται στο θερμόμετρο πάνω στο καπάκι της ψησταριάς. Η σχάρα θα είναι πιο ζεστή από 200 βαθμούς, αλλά αυτό είναι ένα καλό σημείο αναφοράς που πρέπει να έχει η ψησταριά πριν προσθέσεις τη ζύμη.

Προετοίμασε και ψήσε τη ζύμη

Τέντωσε τη ζύμη της πίτσας στο σχήμα και το μέγεθος που θέλεις και είτε τοποθετησέ τη είτε σύρε τη ζύμη στη σχάρα, φροντίζοντας να αποφύγεις τα γνωστά καυτά σημεία της σχάρας. Εάν θέλεις να διατηρήσεις περισσότερο ένα ακριβές σχήμα και ψήσιμο, μπορείς να τοποθετήσεις τη ζύμη σε μια ειδική βάση για πίτσα, την οποία θα πασπαλίσεις με καλαμποκάλευρο για να μην κολλήσει το ζυμάρι. Έπειτα βάλε την πλάκα πάνω στη σχάρα της ψησταριάς σου και στη συνέχεια με το φτυάρι για πίτσα τοποθέτησέ το ζυμάρι εύκολα στη προ θερμασμένη πλάκα. Κλείνετε το καπάκι και ψήνετε τη ζύμη σας μέχρι να φουσκώσει, δηλαδή να αφρατέψει για περίπου 2 λεπτά. Θα πρέπει να ξεκολλάει από τη πλάκα εύκολα για να μπορέσεις να αναποδογυρίσεις τη ζύμη.


Τα οφέλη της πέτρας για πίτσα

Οι πέτρες πίτσας είναι κατασκευασμένες από ένα κεραμικό σύνθετο υλικό το οποίο ειναι ιδανικό για ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες και να κατανέμουν την θερμότητα ομοιόμορφα στη ζύμη σας. Η πέτρας πίτσας είναι ιδανικό προιόν για το ψήσιμο πίτσας ή ψωμιού καθώς απομακρύνει την υγρασία και η ζύμη σας έχει ακόμη πιο τραγανό αλλά και ελαφρύ αποτελέσμα, καθώς έχει φύγει η περιττή υγρασία απο το ζυμάρι.


Πρόσθεσε γαρνιτούρες και ψήσε ξανά

Αναποδογύρισε την πίτσα σου και πρόσθεσε γρήγορα τη σάλτσα, τυρί και ο,τι άλλο επιθυμείς να περιέχει η πίτσα σου. Στη συνέχεια κατέβασε το καπάκι της ψησταριάς και ψήσε για άλλα 2-3 λεπτά ή μέχρι να λιώσει τελείως το τυρί και το κάτω μέρος της πίτσας να έχει ξεροψηθεί και να έχει κρούστα. 


Q & A για ψήσιμο πίτσας στη σχάρα.

Ψησταριά κάρβουνου vs ψησταριών αερίου

Έχουμε φτιάξει πίτσες σε ψησταριά υγραερίου και σε ψησταριές κάρβουνου, παντού η μέθοδος ψησίματος παραμένει η ίδια. Ο μόνος δισταγμός κατά το ψήσιμο της πίτσας με τα κάρβουνα είναι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις την εσωτερική θερμοκρασία της ψησταριάς με τόση ακρίβεια όσο μπορείς με μια ψησταριά υγραερίου. Δεν είναι ακατόρθωτο, καθώς υπάρχουν αρκετά μοντέλα ψησταριών με κάρβουνου που διαθέτουν θερμόμετρο. Ανόμως διαθέτεις μια ψησταριά κάρβουνου χωρίς θερμόμετρο, απλώς φροντίστε να προσέχεις την ζύμη όπως ψήνεται. Μπορεί να χρειαστούν μερικά ακόμη λεπτά για να είναι έτοιμη η ζύμη σου. Ή μπορεί να είναι και έτοιμη για να γυριστεί μετά από 60 δευτερόλεπτα. Απλώς φρόντισε να το παρακολουθείς προσεκτικά καθώς ψήνεται.

Η πίτσα ψήνεται πολύ γρήγορα, τι να κάνω; 

Εάν η κρούστα της πίτσας σου γίνεται τραγανή ή απανθρακώνεται αρκετά γρήγορα, το τυρί σας δεν θα λιώσει αρκετά και η κρούστα σου θα καεί. Αν δείς ότι σου συμβαίνει αυτό, η θερμοκρασία της ψησταριά σου είναι πολύ ζεστή. Μείωσε τη θερμοκρασία ή σπρώξε λίγο από το κάρβουνο στη μία πλευρά για να δημιουργήσεις μια πιο ζεστή πλευρά και μια πιο δροσερή πλευρά. Στη συνέχεια, μόλις ψηθεί η πίτσα από τη μία πλευρά, αφαίρεσε την από τη σχάρα σε ένα ταψί, πρόσθεσε τις γαρνιτούρες και μετά τοποθέτησε την πίτσα ξανά στη σχάρα για να ολοκληρώσεις το ψήσιμο.


Η πίτσα μου κολλάει! Τι να κάνω?

Μην πανικοβάλλεσαι. Αν παρατηρήσεις ότι η πίτσα σου κολλάει, αφήστε την να ψηθεί για άλλα 30 δευτερόλεπτα περίπου για να δείς αν θα μπορέσει να ξεκολλήσει.

Επίσης, να έχεις κατά νου ότι η σπιτική σου ζύμη πίτσας πρέπει να επικαλυφθεί με ελαιόλαδο πριν αφεθεί στη βάση για πίτσα για να φουσκώσει. Θα πρέπει ακόμα να έχει λίγο ελαιόλαδο πάνω πριν τοποθετηθεί στη σχάρα. Εάν δεν υπάρχει πολύ ελαιόλαδο στη ζύμη της πίτσας σου, προσθέστε λίγο επιπλέον. Αυτό θα λειτουργήσει ως επιπλέον μια ασφαλής κίνηση για να μην κολλήσει η πίτσα σου.

Toppings πίτσας και ψήσιμο

Όσον αφορά τα toppings, οποιαδήποτε επικάλυψη θα λειτουργήσει σε μια πίτσα στη σχάρα. Πρέπει βέβαια να λάβεις υπόψη ότι επειδή ο χρόνος ψησίματος είναι μόνο 2-3 λεπτά μετά την προσθήκη των επικαλύψεων, πολλά από τα toppings που τοποθέτησες μπορεί να είναι ακόμα ωμά όταν τελειώσει η πίτσα. Οποιοδήποτε κρέας προσθέσεις στην πίτσα θα πρέπει να είναι προμαγειρεμένο, δηλαδή να τα έχεις ψήσει πριν τα τοποθετήσεις στη πίτσα. Τα λαχανικά θα λειτουργήσουν, αρκεί να μην σε πειράζει να είναι τραγανά. Όποια γαρνιτούρα και αν τελικά επιλέξεις, φρόντισε να είναι ελαφριά. Μια γεμάτη πίτσα θα καταλήξει βαριά και μουσκεμένη και αυτό δεν είναι επιθυμητό καθώς η μισή γεύση είναι η ωραία κρούστα!

Ψήσιμο Πίτσας για να έχω έτοιμη ζύμη.

Εάν ο χρόνος είναι περιορισμένος, μπορείς να φτιάξεις και να ψήσεις την ζύμη πριν από την ώρα σερβιρίσματος! Τοποθέτησε σε ένα ταψί τις ψημένες ζύμες και άφησε τα να κρυώσουν εντελώς. Όταν είσαι έτοιμος να ψήσεις ξανά, πρόσθεσε τη σάλτσα και τις επικαλύψεις και ζέστανε στη ψησταριά μέχρι να ζεσταθούν και να λιώσουν.Πίτσες που αξίζει να δοκιμάσεις!

Τώρα που σου έχει τραβήξει την προσοχή το ψήσιμο της πίτσας στη σχάρα, σου δίνουμε μερικές ιδέες. 

Ζύμη για Pizza Margherita: All time Classic, αγαπημένη από όλους επιλογή αλλά σου υποσχόμαστε πως το barbecue σου θα την απογειώσει.  

Pizza Bianca– μια από τις αγαπημένες μου! Περιχύνεται με Κρέμα γάλακτος, Μοτσαρέλα τριμμένη, μπέικον και μανιτάρια

Pizza Napolitana - Απολαύστε αυθεντική Ναπολιτάνικη Pizza από το σπίτι πιο εύκολα από ποτέ.

Πίτσα πεπερόνι – Για μεγάλους και παιδιά safe και αγαπημένη επιλογή.