Αν τηρήσετε τις ακόλουθες κορυφαίες συμβουλές ψησίματος, μπορείτε γρήγορα να εξελιχθείτε σε master του μπάρμπεκιου. Η ψησταριά σας θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του lifestyle σας!


1. Φρέσκα υλικά

Το φρέσκο ​​φαγητό όχι μόνο έχει καλύτερη εμφάνιση, αλλά και πολύ καλύτερη γεύση. Σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να επιλέγετε φρέσκα κρέατα και λαχανικά από έμπιστους προμηθευτές. Αν χρειαστεί κάντε φίλους τον κρεοπώλη, τον ψαρά και τον μανάβη της γειτονιάς σας! Φτιάξτε το δικό σας μείγμα μπαχαρικών ή μαρινάδας με φρέσκα υλικά. Ωστόσο, καλό είναι να έχετε ένα συγκεκριμένο απόθεμα έτοιμων και βολικών προϊόντων στο σπίτι, όπως έτοιμη ζύμη πίτσας, κονσέρβες ντομάτας και φασόλια, μουστάρδα, κέτσαπ, σάλτσα σόγιας ή διάφορα μπαχαρικά.


2. Κοφτερά μαχαίρια

Τις περισσότερες φορές κατά το ψήσιμο στη σχάρα (όπως στο μαγείρεμα) περνάμε πολύ χρόνο με την προετοιμασία και το ψιλοκόψιμο. Όποιος εργάζεται με πραγματικά κοφτερά μαχαίρια όχι μόνο εξοικονομεί πολύ χρόνο, αλλά διασκεδάζει και πολύ περισσότερο κόβοντας με ευκολία και ακρίβεια λαχανικά, κρέας και ψάρι. Επιπλέον, ο κίνδυνος τραυματισμού με αμβλύ μαχαίρι είναι σημαντικά υψηλότερος.


3. Διαβάστε προσεκτικά τη συνταγή

Πολλά από τα υλικά της συνταγής μαρινάρονται πριν ψηθούν στη σχάρα. Προετοιμαστείτε από πριν γιατί θα χρειαστείτε χρόνο για αυτό και να μην συνειδητοποιήσετε λίγο πριν το ψήσιμο ότι χρειάζεστε 3 ώρες για το μαρινάρισμα. Η προσεκτική ανάγνωση της συνταγής εξοικονομεί χρόνο και προσφέρει ηρεμία.


4. Μην ξεχάσετε να προθερμάνετε τη ψησταριά σας

Σκεφτείτε να ανάψετε τη ψησταριά με κάρβουνο ή να προθερμάνετε τις ψησταριές αερίου, πέλλετ και ηλεκτρικού ρεύματος εκ των προτέρων. Σε αυτό το διάστημα μπορείτε ήδη να ετοιμάσετε μερικά από τα υλικά και να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα για το ψήσιμο σας.


5. Προετοιμάστε υλικά και εργαλεία

Για να μην αφήνετε το φαγητό χωρίς επίβλεψη κατά το ψήσιμο, απλά τοποθετήστε όλα τα υλικά και τα εργαλεία για το ψήσιμο (π.χ. γάντια, λαβίδες ψησίματος, πινέλο αλείμματος) γύρω από την ψησταριά σας. Μόνο έτσι ο "master griller" δεν χρειάζεται να αφήσει τη θέση του πάνω από τη ψησταριά και να είναι σίγουρος ότι τίποτα δεν θα καεί.


6. Προετοιμαστείτε για περισσότερες από μία ζώνες θερμότητας

Δύο ή τρεις ζώνες με διαφορετική θερμότητα (άμεση και έμμεση θερμότητα, θράκα δύο ζωνών) σημαίνουν επίσης ότι μπορείτε να μαγειρέψετε δύο ή τρία διαφορετικά φαγητά ταυτόχρονα. Έτσι, εσείς και οι καλεσμένοι σας δεν χρειάζεται να περιμένετε άσκοπα πολύ για μια ποικιλία από λιχουδιές από τη σχάρα.


7. Όσο πιο συχνά γίνεται - κλείστε το καπάκι!

Εφόσον το καπάκι στη ψησταριά διασφαλίζει ότι το φαγητό μαγειρεύεται και από τις δύο πλευρές, θα πρέπει να κλείνετε το καπάκι όσο πιο συχνά γίνεται. Έτσι θα απολαμβάνεται τη μέγιστη απόλαυση με ελάχιστη προσπάθεια.


8. Μην υπερφορτώνετε τη σχάρα της ψησταριάς

Αφήνοντας περίπου το ένα τρίτο της επιφάνειας ψησίματος ελεύθερο, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο εύκολο να μετακινήσετε τα υλικά στη σχάρα κατά το ψήσιμο. Εάν η σχάρα είναι υπερβολικά γεμάτη, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε κάτι που έχει ήδη ψηθεί από την επιφάνεια της σχάρας για να ολοκληρώσετε το μαγείρεμα αργότερα.


9. Καλό κρέας σωστά ψημένο στη σχάρα

Για να μπορέσετε να απολαύσετε πραγματικά κρέας υψηλής ποιότητας, βγάλτε το από το ψυγείο περίπου 30 λεπτά πριν το ψήσετε. Το κρέας ψήνεται πιο γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου και χάνει λιγότερους χυμούς κρέατος. Και μετά το ψήσιμο ισχύουν τα εξής: Σκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο χυμός μπορεί να κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλο το κομμάτι κρέατος και πάλι.


10. Καθαρίστε το γκριλ με μια βούρτσα

Είναι πολύ πιο εύκολο και πιο γρήγορο να καθαρίσετε μία ζεστή σχάρα. Επομένως, θα πρέπει να καθαρίζετε τη σχάρα της ψησταριάς με μια βούρτσα είτε αμέσως πριν το ψήσιμο, κατά την προθέρμανση ή αμέσως μετά το ψήσιμο.