Η σούβλα  αποτελεί μια παράδοση που συνδέεται με τις πιο νόστιμες αναμνήσεις του Πάσχα, και όμως, απαιτεί προσοχή, τέχνη και μυστικά για να έχει επιτυχία. Είναι η περίοδος του Πάσχα που επιτρέπει σε κάθε νοικοκυρά και κάθε οικοδεσπότη να εκφράσει τις ικανότητές του στο ψήσιμο αρνιού, με τα αρωματικά κάρβουνα  να φλερτάρουν με τη φλόγα και τα μυστικά πίσω από κάθε επιτυχημένη συνταγή να κρύβονται πίσω από κάθε σούβλα.

Ακολουθήστε τα 10 βήματα για να εξελίξετε τις ικανότητές σας στο ψήσιμο του αρνιού και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας:


1ο ΒΗΜΑ

Η συνταγή της επιτυχίας ξεκινάει με ένα παχούλο αρνί. Ξεχάστε τα λιπόβαρη κατσίκια, τα οποία σίγουρα θα "χαθούν" στη σούβλα. Πηγαίνετε λοιπόν μια βόλτα στην αγορά ή στον κρεοπώλη σας τουλάχιστον μερικές ημέρες πριν το Πάσχα. Εξετάστε προσεκτικά τον υποψήφιο για σούβλα αρνί. Αγοράστε το τουλάχιστον 3-4 μέρες πριν το Πάσχα. Αποφύγετε την κατάψυξη και αφήστε το να ξεκουραστεί, τυλιγμένο σε λαδόκολλα και αναδιπλωμένο στο ψυγείο. Μην Πλύνετε το αρνί και μην σκεφτείτε να αφαιρέσετε την διάφανη μπόλια, που θα το προστατέψει από την θερμή ανάσα της «πρώτης» φωτιάς.


2ο ΒΗΜΑ

Η σούβλα  πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το μήκος του οβελία, τουλάχιστον 1-1,5 μέτρα. Καθαρίστε την προσεκτικά!


3ο ΒΗΜΑ

Αγοράστε επίσης καλά κάρβουνα για τη φωτιά. Άλλα απαραίτητα είναι ένα μεγάλο πινέλο  με ανθεκτική τρίχα και, φυσικά, λεπτό σύρμα και σπάγκος ή ένα σετ για το δέσιμο του Αρνιού.


4ο ΒΗΜΑ

Οι έμπειροι ψήστες ισχυρίζονται ότι τα κλήματα κάνουν καλύτερη θράκα από τα κάρβουνα. Η θράκα με τα κάρβουνα  πρέπει να συντηρείται συνεχώς κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία.


5ο ΒΗΜΑ

Μην Πλύνετε το αρνί και μην σκεφτείτε να αφαιρέσετε την διάφανη μπόλια, που θα το προστατέψει από την θερμή ανάσα της «πρώτης» φωτιάς.6ο ΒΗΜΑ

Περνάτε την σούβλα  ανάμεσα στην βάση από τα πίσω πόδια και την βγάζετε στην ύψος του λαιμού. Την αφήνετε να εισχωρήσει μέσα από το λαιμό και να βγει από το στόμα. Τοποθετείστε το αρνί στην μέση ακριβώς της σούβλας. Τεντώστε καλά τα πίσω ποδαράκια και δέστε τα με ένα λεπτό σύρμα ή ένα σπάγκο γύρω από την σούβλα. Με την δέουσα προσοχή στην μέση του αρνιού περνάτε ένα κομμάτι σύρμα ή τις ειδικές πηρούνες ή τα δίχαλα  και το δένετε πάνω στην σούβλα  για να μην σας κρεμάσει. Φέρνεται τα μπροστινά ποδαράκια πλάι από το κεφάλι και τα δένετε . Αφήστε το όρθιο, με το κεφάλι προς τα πάνω να στραγγίσει τα υγρά του. .


7ο ΒΗΜΑ

Την φωτιά θα την ανάψετε νωρίς το πρωί σε ένα μεγάλο, όχι πολύ βάθη λάκκο αν είστε παραδοσιακοί . Η θράκα μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα και μέσα στις κλασικές μεγάλες ψησταριές αρνιού. Όπως και να’ χει τα κάρβουνα  πρέπει να έχουν «χωνέψει» και να έχει τιθασευτεί η θέρμη τους, πριν βάλετε πάνω το αρνί σας.


8ο ΒΗΜΑ

Η μεγάλη στιγμή έχει έρθει και το αρνί κατ' αρχήν πρέπει να τοποθετηθεί στα ψηλά για να μην σας αρπάξει. Ακολούθως ανοίξτε τα κάρβουνα  κάτω από την κοιλιά και "οδηγήστε" τα με προσοχή στα πόδια και στις σπάλες !!


9ο ΒΗΜΑ

Βρέχετε» κάθε τόσο το αρνάκι σας με λαδολέμονο  με το πινέλο σας έτσι ώστε να αποκτήσει μια ροδαλή και πεντανόστιμη κρούστα. Η φωτιά διατηρείται σταθερή και το αρνάκι αρχίζει να κατεβαίνει μετά από μια έως μιάμιση ώρα . Βέβαια τα  ηλεκτρικά  μοτεράκια  διευκολύνουν την δουλειά του ψήστη αρκεί να μην ξεχνιόμαστε και να την πέσουμε στους υπόλοιπους μεζέδες ή να μετράμε τ’ άστρα.…


10ο ΒΗΜΑ

Τα πρώτα σημάδια ότι βγαίνει !! Η ραχοκοκαλιά σιγά σιγά «ανοίγει» και τα πρώτα κοκαλάκια εμφανίζονται. Συνήθως για ένα μέτριο αρνάκι 7-8 κιλών δηλαδή σχετικά μικρό χρειάζονται 4 ώρες ψησίματος. Από εκεί και πάνω προσθέστε άλλα 25 λεπτά για κάθε κιλό.


Είστε έτοιμοι να γευτείτε το υπέροχο σας σουβλιστό Αρνί !!!

Το σούβλισμα σε ψησταριά υγραερίου είναι μια εξαιρετική επιλογή που θα σας λύσει τα χέρια καθώς δεν απαιτείται από εσάς τίποτα περισσότερο από την τοποθέτηση του οβελία στην σούβλα και την επάλειψη του ανά τακτά διαστήματα...
΄Στρώσετε το τραπέζι με αρκετές λαδόκολλές . Εκεί θα ακουμπήσετε τον ροδαλό οβελία σας . Κόψτε τα σύρματα ή τους σπάγκους που τον συγκρατούν αφήστε το να «πέσει» πάνω στο τραπέζι. Ο παραδοσιακός τρόπος τεμαχισμού είναι με το χέρι...Καλό Πάσχα και καλή σας όρεξη ......Ευχαριστούμε το Meat and Grill Stories και την Μυρσίνη Λαμπράκη για τις πληροφορίες στο ψήσιμο του οβελία !