5  ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΣΧΑΡΑ


Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για να μαγειρέψει κάποιος στην ψησταριά του όμως αυτό δεν σημαίνει πως το ψήσιμο στην μπριζόλα του  θα είναι όμοιο με το αγαπημένο του Steak House .

Καθένας μας  λατρεύει το γευστικό και ζουμερό κρέας που βγαίνει από την ψησταριά σε αντίθεση με μια μπριζόλα «λάστιχο» ή ένα κακό ψημένο μπιφτέκι. 

Ποια όμως είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε ώστε να καταφέρουμε να ψήσουμε στην σχάρα μας με εξαιρετικά αποτελέσματα; 

Στο εμπόριο θα βρείτε πληθώρα από ψησταριές όπως ψησταριές κάρβουνου, ψησταριές υγραερίου και ψησταριές πέλλετ σε μεγάλο εύρος τιμών. Δεν είναι απαραίτητο η ψησταριά μας να είναι η πιο ακριβή ή η πιο εμπορικά γνωστή για να ψήσουμε όμως μια τελευταία γενιάς ψησταριά δεν παύει όμως να αποτελεί μια πολύ καλή επένδυση 

Καθαρές σχάρες, καλή φωτιά και καλή πρώτη ύλη είναι τα βασικά που πρέπει όλοι να προσέχουμε όταν ξεκινάμε  το ψήσιμο . 

Ετοιμάστε τον απαραίτητο εξοπλισμό και πάμε να δούμε 5 κορυφαίες συμβουλές για το ψήσιμο που μόνο ένας επαγγελματίας ψήστης θα μπορούσε να σας μεταδώσει.


  


Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ 

Η καθαριότητα στην σχάρα σας μοιάζει με την καθαριότητα στα σερβίτσια μας. 

Υπολείμματα και έλαια τροφίμων από προηγούμενα ψησίματα στην σχάρα παραμένουν στην επιφάνεια με αποτέλεσμα να αλλοιώνουν την γεύση των ψητών ή ακόμα χειρότερα την δημιουργία πικρής γεύσης στο φαγητό μας. Ο τακτικός καθαρισμός και η συντήρηση βοηθάει στην καλή γεύση και διατήρηση της ψησταριάς σας για πολύ περισσότερο . Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες βούρτσες καθαρισμού και τα καθαριστικά που θα φροντίσουν την σχάρα σας και θα την συντηρήσουν σαν καινούργια για πολλά πολλά χρόνια !!

Ακολουθήστε τις συμβουλές για τον καθαρισμό σχάρας στον οδηγό καθαρισμού σχάρας και αφαιρέστε εύκολα και γρήγορα όλα τα υπολείμματα από προηγούμενα ψησίματα δίνοντας καλύτερη γεύση σε κάθε σας επόμενο ψήσιμο!


   


ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΨΗΣΤΑΡΙΑΣ ΣΑΣ

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας στην ψησταριά σας είναι απαραίτητος για κορυφαία αποτελέσματα στην σχάρα. Eίναι σημαντικό να κατανοήσετε την διαφορά ανάμεσα στο έμμεσο και άμεσο ψήσιμο καθώς και την σπουδαιότητα να έχουμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας στην ψησταριά μας. Άσχετα με το είδος της ψησταριάς που μαγειρεύετε η δημιουργία 2 ζωνών θερμοκρασίας, άμεσο και έμμεσο ψήσιμο στην σχάρα, είναι απαραίτητο βήμα για ένα καλό αποτέλεσμα. Με το άμεσο ψήσιμο η διαδικασία του ψησίματος επιτυγχάνεται με την ακτινοβολούμενη θερμότητα απλά τοποθετώντας το φαγητό πάνω από την πηγή θερμότητας. Ενώ με το  άμεσο ψήσιμο η διαδικασία του ψησίματος επιτυγχάνεται με την έμμεση μεταφορά θερμότητας που σημαίνει ότι το φαγητό σας ψήνεται ουσιαστικά με την θερμοκρασία που κυκλοφορεί μέσα στον θάλαμο της ψησταριάς. 

Και στις δυο περιπτώσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι σημαντικό να έχουμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας ώστε να μην καταλήξουμε με ένα στεγνό αποτέλεσμα ή ακόμα και καρβουνιασμένο. Ακολουθήστε την επόμενη συμβουλή που ακολουθεί και γίνε .....ο κυρίαρχος της θερμοκρασίας στην σχάρα σου. 


  


ΨΗΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟΥ 

Δεν λείπουν οι φορές που ακόμα και εκείνοι που έχουν μεγάλη εμπειρία στο ψήσιμο πολλές φορές αναρωτιούνται αν το κρέας είναι έτοιμο για να το αφαιρέσουν από την σχάρα. Το εξωτερικό χρώμα στο κρέας είναι εμφανές, τι γίνεται όμως με το εσωτερικό;  Πως μπορούμε να βεβαιωθούμε για το αν ψήθηκε σωστά και πως είναι πραγματικά έτοιμο για να το αφαιρέσουμε από την σχάρα; . 

Μην ξεχνάτε πως ακόμα και μια μικρή διαφορά στην εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να διαφοροποιήσει σημαντικά το αποτέλεσμα στο ψήσιμο. 

Με την  χρήση ενός θερμομέτρου για το ψήσιμο μπορούμε να ελέγχουμε την θερμοκρασία του φαγητού μας στο 100% και να επιτύχουμε το τέλειο ψήσιμο γνωρίζοντας την ιδανική εσωτερική θερμοκρασία του κάθε στιγμή με ακρίβεια.   


ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Δεν είναι απαραίτητο να προμηθεύεστε Premium κοπές για να απολαύσετε ένα υπέροχο γαστρονομικό αποτέλεσμα. Φροντίστε να αναγνωρίσετε τόσο εσείς και όσο και  ο κρεοπώλης σας τις γεύσεις που σας καλύπτουν περισσότερο και επικοινωνήστε του  τι αγαπάτε περισσότερο και κυρίως ποια θα είναι η χρήση και πως θα διαχειριστείτε  το κρέας που θα προμηθευτείτε ώστε να σας προτείνει το ιδανικό ποσοστό που πρέπει να έχει  σε λίπος. Μην ξεχνάτε πως το κόκκαλο στο κρέας σημαίνει πάντα καλύτερη γεύση.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΣΤΟ ΚΡΕΑΣ

Επιτέλους η αγαπημένη σου μπριζόλα είναι έτοιμη για να την απολαύσεις ….πρέπει όμως να περιμένεις να ξεκουραστεί. Πάντα να θυμάστε πως ακόμα και όταν αφαιρείτε το κρέας από την σχάρα εκείνο συνεχίσει να μαγειρεύεται χάρη στην υπολειπόμενη θερμότητα που είναι υπεύθυνη για την μεταφορά των χυμών του στο κέντρο του, λίγα λεπτά ξεκούρασης μετά το ψήσιμο αρκούν ώστε οι χυμοί να αναδιανεμηθούν και να μας προσφέρουν ένα ένα υπέροχα νόστιμο  και ζουμερό κρέας.


Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές της ομάδας του iloveBBQ,  των ειδικών στο Barbecue,  σε κάθε σου ψήσιμο και είναι βέβαιο πως θα ανταμειφθείς με ένα κορυφαίο και πεντανόστιμό αποτέλεσμα ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ !!!