Ακόμα και οι πιο πιστοί λάτρεις του κάρβουνου παραδέχονται ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία από το ψήσιμο σε barbecue υγραερίου. Αν και εσείς είστε κάτοχος αυτού του είδους... οι παρακάτω συμβουλές σίγουρα σας ενδιαφέρουν!
 

1. Κρατήστε την ψησταριά σας καθαρή:

Είναι απαραίτητο να διατηρείτε την ψησταριά σας καθαρή, ώστε να μην δημιουργούνται αναφλέξεις και να μην παίρνει μυρωδιά το φαγητό σας από τα καμμένα λίπη. Και όταν λέμε να την καθαρίζετε, δεν εννοούμε τα 10-15 λεπτά που διαρκεί η πυρόλυση και που τα περισσότερα λίπη καίγονται σε αυτές τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σας συνιστούμε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να αφαιρείτε την σχάρα και τα προστατευτικά των καυστήρων και να καθαρίζετε καλά την ψησταριά σας. Θα δείτε πραγματική διαφορά στο ψήσιμο!!
 

2. Περιορίστε τις αναφλέξεις:

Αφήστε ένα μέρος της σχάρας σας κενό ώστε να μπορείτε να μετακινήσετε τα ψητά σας εκεί αν δημιουργηθούν αναφλέξεις. Αν οι αναφλέξεις βγούν εκτός ελέγχου, αφαιρέστε τα φαγητά απο την ψησταριά, κλείστε τους καυστήρες και την φιάλη υγραερίου, αφήστε το καπάκι ανοιχτό και περιμένετε να σβήσει η φωτιά.
 

3. Ζέστη και ζάχαρη:

Αν ψήνεται τρόφιμα μαριναρισμένα ή με σάλτσες που περιέχουν ζάχαρη, καλό θα ήταν να διατηρήσετε την θερμοκρασία κάτω από 130 βαθμούς. Η ζάχαρα καίγεται σε αυτή τη θερμοκρασία και θα δημιουργήσει άσχημη γεύση στα φαγητά σας.

4. Εφεδρικό δοχείο υγραερίου:

Έχετε ξεμείνει ποτέ από υγραέριο ενώ ψήνατε στη σχάρα? Σας έτυχε ποτέ ενώ είχατε ένα σπίτι γεμάτο με καλεσμένους να ταΐσετε? Αν έχετε τη συνήθεια να περιμένετε πρώτα να ξεμείνετε από υγραέριο για να το ξαναγεμίσετε, τότε σίγουρα θα σας συμβεί κάποια φορά. Αν διαθέτετε ένα εφεδρικό δοχείο υγραερίου, θα χρειαστούν μόνο μερικά λεπτά για να το συνδέσετε και να συνεχίσετε το ψήσιμο!! Επειδή με πεινασμένα στομάχια δεν είναι να παίζει κανείς, κρατήστε επιπλέον καύσιμα στην άκρη και δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσετε ξανά!

5. Χρησιμοποιήστε τη σωστή θερμοκρασία:

Επειδή η ψησταριά σας πιάνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δεν σημαίνει ότι πρέπει ΟΛΑ τα φαγητά σας να τα μαγειρεύετε εκεί. Λεπτά κομμάτια κρέατος όπως αρνί, βοδινό, χοιρινό, μπιφτέκια πρέπει να ψήνονται γρήγορα και άμεσα σε υψηλή θερμοκρασία. Απο την άλλη, τα πιο ευαίσθητα φαγητά όπως το ψάρι, τα λαχανικά και το κοτόπουλο θα πρέπει να ψήνονται σε μεσαία θερμοκρασία. Τα μεγάλα κομμάτια κρέατος και το ολόκληρο κοτόπουλο θα πρέπει να ψήνονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες με έμμεσο τρόπο. Σε αυτό θα σας βοηθήσει ενα θερμόμετρο, το οποίο θα μετράει τη θερμοκρασία του ψητού αλλά και του εσωτερικού της ψησταριάς.

6. Προθέρμανση ψησταριάς:

Επειδή είναι ψησταριά υγραερίου δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αφήνετε την ψησταριά σας μερικά λεπτά να προθερμαθεί πριν να ξεκινήσετε το ψήσιμο. Αυτό θα βοηθήσει να ζεσταθεί καλύτερα η σχάρα, να πετύχετε τις πολυπόθητες γραμμές στα ψητά σας και να μην κολλήσουν τα φαγητά.

7. Καθαρίστε τη σχάρα μετά από κάθε ψήσιμο:

Ξέρουμε ότι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε μετά από μια επιτυχημένη βραδινή γευσιγνωσία είναι να καθαρίσετε τη σχάρα – αλλά είναι σημαντικό. Αυτό όχι μόνο δεν θα εμποδίσει τα μαυρισμένα κομμάτια κοτόπουλο από την χθεσινή νύχτα να προσκολληθούν στο μπιφτέκι της επόμενης ημέρας, αλλά εμποδίζει και το να σκληρύνουν τα τρόφιμα στη σχάρα. Γι΄αυτό μετά από κάθε ψήσιμο και όσο η ψησταριά είναι ακόμα ζεστή, συνιστούμε να τρίβετε τη σχάρα με μια βούρτσα
 

8. Γυρίστε το φαγητό:

Η περιστροφή του φαγητού είναι απαραίτητη για να πετύχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα στο ψητό σας. Ωστόσο, η πολύ συχνή περιστροφή οδηγεί σε σκληρό, ξερό φαγητό. Το ιδανικό θα ήταν να περιστρέψετε τα ψητά σας μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Γι’ αυτό να είστε εξοικειωμένοι με τους χρόνους που απαιτούνται για το κάθε φαγητό.

9. Ελέγξτε για διαρροή αερίου:

Ανακατέψτε σαπούνι με νερό και τρίψτε το πάνω στο σωλήνα και στις συνδέσεις υγραερίου. Στη συνέχεια ανοίξτε το αέριο με το καπάκι της ψησταριάς ανοιχτό. Εάν το σαπούνι σχηματίζει πάνω στο σωλήνα ή στις συνδέσεις μεγάλες φυσαλίδες, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πιθανόν έχετε κάποια διαρροή.
 
Συνοπτικά:
- Ανοίξτε το καπάκι και ενεργοποιήστε την μπουκάλα αερίου. 
- Ανοίξτε τη σχάρα με το κουμπί εκκίνησης. 
- Προθερμάνετε την ψησταριά για περίπου 10 λεπτά.
- Καθαρίστε με μια βούρτσα την επιφάνεια της σχάρας.
- Τοποθετήστε το φαγητό στη σχάρα και περιστρέψτε όταν είναι απαραίτητο.
- Αφήστε την ψησταριά να κάψει πριν την απενεργοποιήσετε.
- Καθαρίστε με μια βούρτσα την επιφάνεια της σχάρας από τα υπολείμματα του φαγητού.
- Κλείστε την ψησταριά και το δοχείο αερίου.
- Αφήστε τη σχάρα να κρυώσει εντελώς και τοποθετήστε το κάλυμμα.
 
Καπάκι κλειστό ή ανοιχτό?
Οι περισσότερες ψησταριές υγραερίου λειτουργούν καλύτερα με το καπάκι κλειστό. Μόνο έτσι μπορούν να παράγουν έντονη θερμότητα που απαιτείται σε ψήσιμο με υψηλές θερμοκρασίες ή την σταθερή θερμοκρασία που χρειάζεται για το έμμεσο ψήσιμο.
 
Τρόποι ψησίματος:
  • Έμμεσο:
Αυτός ο τρόπος σας επιτρέπει να ψήνετε σωστά, φαγητά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο και πιο σταθερή θερμοκρασία, όπως μεγάλα κομμάτια κρέατος, ολόκληρο κοτόπουλο, πίτες, ψωμί ή φαγητά που γίνονται στον φούρνο. Για να ψήσετε με έμμεσο τρόπο, εάν έχετε αρκετό χώρο απλά ενεργοποιήστε τους ακριανούς καυστήρες και τοποθετήστε το φαγητό στην μέση, εάν δεν έχετε χώρο τοποθετήστε το φαγητό στη μια πλευρά και ανάψτε τον καυστήρα στην άλλη. Για τις στρογγυλές ψησταριές υγραερίου, απλά περιστρέψτε την χοάνη με το μεγάλο άνοιγμα προα τα επάνω.
 
 
  • Άμεσο:
Αυτός ο τρόπος σας επιτρέπει να ψήνετε τα τρόφιμα απευθείας πάνω από την πηγή θερμότητας. Χρησιμοποιήστε το άμεσο ψήσιμο για τρόφιμα που χρειάζονται λιγότερο από 25 λεπτά για να μαγειρευτούν, όπως μπριζόλες, λουκάνικα, λαχανικά, κεφτεδάκια. Το άμεσο ψήσιμο είναι , επίσης, ιδανικό για να πετύχετε αυτήν την καραμελωμένη τραγανή κρούστα στα ψητά. Προσθέτει επιπλέον γεύση και όμορφη εμφάνιση στο φαγητό σας, με το χαρακτηριστικό χάραγμα που παίρνει από τη σχάρα. Για να ψήσετε με αυτή τη μέθοδο θα χρειαστεί να ανοίξετε όλους του καυστήρες και να προθερμάνετε την ψησταριά στην πιο υψηλή θερμοκρασία. Έπειτα τοποθετείτε το φαγητό και ρυθμίζετε την θερμοκρασία σύμφωνα με την συνταγή. Για τις στρογγυλές ψησταριές υγραερίου, απλά περιστρέψτε την χοάνη με το μικρό άνοιγμα προς τα επάνω.