Το σωστό ψήσιμο του ψαριού θεωρείται απο τα πιο δύσκολα φαγητά στην ψησταριά.
Το ψήσιμο στη σχάρα για ένα ολόκληρο ψάρι απαιτεί μαεστρία και σωστές κινήσεις. Είναι πιο δύσκολο απο το να το μαγειρέψετε στον φούρνο... η γεύση όμως του ψητού ψαριού δεν συγκρίνεται με τίποτα. Το σημαντικότερο, λοιπόν, είναι να μάθετε μερικά βασικά βήματα, ώστε να ετοιμάσετε το πιο λαχταριστό ψητό ψάρι.

 

Απλές τεχνικές με το τι πρέπει να κάνετε για να έχετε ένα σωστά ψημένο ψάρι χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

ΒΗΜΑ 1: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ

·         Καθαρίστε και λιπάνετε πολύ καλά τη σχάρα σας! Τα ψάρια χρειάζονται καθαρή σχάρα για να μην κολλήσουν στα υπολλείματα άλλων τροφών. 
·         Προθερμάνετε τη ψησταριά σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά ή έως ότου ανεβάσει θερμοκρασία περίπου 250 ⁰C.
·         Βγάζετε το ψάρι από το ψυγείο και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 20-30 λεπτά.
·         Ξεπλένετε και στεγνώνετε το ψάρι όσο το δυνατό καλύτερα με απορροφητικό χαρτί ή πετσέτα.
·         Χρησιμοποιώντας πινέλο αλείφετε και στις δύο πλευρές του ψαριού ελαιόλαδο. Στη συνέχεια πασπαλίζετε αλάτι και ότι άλλο μπαχαρικό εσείς επιθυμείτε.
 
ΒΗΜΑ 2: ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΣΤΕ ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΗ ΨΗΣΤΑΡΙΑ
·         Μόλις προθερμάνετε το γκριλ, καθαρίστε με βούρτσα τη σχάρα.
·         Τοποθετείστε το ψάρι στη ψησταριά κάπως λοξά από τη φορά που έχουν οι βέργες της σχάρας ώστε να πετύχετε το πολυπόθητο χάραγμα, που και οι επαγγελματίες σεφ θα ζήλευαν. Είναι μια τεχνική για να δώσετε στο ψάρι όμορφη διαγράμμιση από το κάψιμο της σχάρας. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές αντικολλητικές σχάρες ψαριού.
·         Τοποθετήστε την ράχη του ψαριού πιο κοντά στη θερμότητα, καθώς είναι το πιο παχύ μέρος και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.


ΒΗΜΑ 3: ΨΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΜΑ
·         Ψήστε το ψάρι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανάλογα με το μέγεθος του.
·         Όταν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να γυρίσετε το ψάρι, πρέπει πρώτα να διαπιστώσετε ότι η πέτσα έχει κάνει κρούστα και το ψάρι μετακινείτε από τη σχάρα χωρίς να δείχνει αντίσταση. Σε περίπτωση που αντιστέκεται, αφήστε το να ψηθεί λίγο ακόμη.
·         Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ψαριού ή κάποια κατάλληλη τσιμπίδα, προσεκτικά ανασηκώνετε το ψάρι από τη σχάρα και το γυρίζετε. Προσπαθήστε να σηκώσετε το ψάρι περνώντας την τσιμπίδα ενδιάμεσα από τη σχάρα. Αν δείτε ότι αντιστέκεται, αφήστε το να ψηθεί μέχρι να ξεκολλήσει το δέρμα από την επιφάνεια της σχάρας. 
Αν έχετε προετοιμάσει καλά τη σχάρα και τα ψάρια σας πριν το ψήσιμο, τότε δεν θα κολλήσουν! Έπειτα, το ακουμπάτε προσεκτικά στη σχάρα,  λίγο λοξά από τη φορά που έχουν οι βέργες, ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
·         Για ψάρια με βάρος περίπου 500gr χρειάζεται να τα ψήσετε περίπου 8 λεπτά από την μια πλευρά και 6 λεπτά από την άλλη αφού κάνετε το γύρισμα. Οι χρόνοι ποικίλουν ανάλογα με τη ψησταριά. Θεωρούμε δεδομένο ότι το ψήσιμο γίνετε με το καπάκι της ψησταριάς κλειστό.
·         Σε ψάρια μεγαλύτερα χρησιμοποιείστε θερμόμετρο. Το ψάρι είναι έτοιμο όταν έχει εσωτερική θερμοκρασία 54-60 ⁰C.


 
ΒΗΜΑ 4: ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
·         Αφαιρέστε το ψάρι από τη ψησταριά και αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
·         Στη συνέχεια μπορείτε να σερβίρετε με λαδολέμονο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.