BURGER ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ΨΗΤΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ & ΑΓΙΟΛΙ 


To  πιο νόστιμο Σαρακοστιανό Burger δεν είναι άλλο από αυτό το Burger με χταπόδι και ψητές μελιτζάνες ψημένο στην Traeger Pellet Grill που έχει ετοιμάσει η Μυρσίνη Λαμπράκη και το Meat and grill stories


Επιλέγουμε ένα  χταπόδι γύρω στο 1½ – 2 κιλά με αρκετό ψαχνό στα πλοκάμια του.

Πρώτα  το καθαρίσουμε και το πλύνουμε, κόβουμε κάθε πλοκάμι σε δύο μέρη, στο πάνω και στο κάτω, που είναι λεπτότερο και θα ψηθεί πιο γρήγορα. Αποφεύγουμε να το βράσουμε για να μαλακώσει καθώς έτσι αφαιρούμε την γεύση και την κρουστή υφή του.

Το λαδώνουμε ελαφρώς, το πασπαλίζουμε με το μίγμα μπαχαρικών και το σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά, περίπου για 80 λεπτά στους 180ο C , χρησιμοποιώντας πέλλετ mesquite, για υπέροχο άρωμα

Φροντίζουμε να ψηθούν τα πλοκάμια  από όλες τις μεριές ενώ προσέχουμε να μην παραψηθούν τα λεπτότερα κομμάτια.

Τέλος ετοιμάζουμε την υπέροχη σάλτσα αγιολί που συνοδεύει τέλεια το λαχταριστό αυτό burger




ΥΛΙΚΑ για 4 μπέργκερ

Ψωμάκια burger άνθρακα μαύρα ή λευκά

1½ κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο, μόνο τα πλοκάμια

3 μακρόστενες μελιτζάνες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

ξύδι μπαλσαμικό


Για το μείγμα μπαχαρικών

1 κ.γ σκόρδο σκόνη

1 κ.γ κρεμμύδι σκόνη

1 κ.γ πράσινο πιπέρι

1 κ.σ ξύσμα λάϊμ και λεμόνι

1 κ.σ κουρκουμά

1 κ.γ αγριοκύμινο

1 κ.γ πιπέρι σετσουάν, τριμμένο

1 κ.γ κάρδαμο σκόνη

½  κ.σ. ζάχαρη


Για την αγιολί

1 φλιτζ.τσαγ. μαγιονέζα

2 κ.σ ξύδι μπαλσαμικό

1 κ.γ μέλι

1 κ.γ κουρκουμά

2  σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

ψιλοκομμένο μαϊντανό




ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1ο ΒΗΜΑ:

Τοποθετείτε το χταπόδι σε ένα μπολ και ρίχνετε το ξύδι μπαλσαμικού και το ελαιόλαδο τόσο ώστε να μπορεί να κολλήσει επάνω το μείγμα μπαχαρικών.


2ο ΒΗΜΑ:

Σε ένα μπολ, ανακατεύετε τα μπαχαρικά, έτσι ώστε να φτιάξετε το μείγμα και πασπαλίζετε το χταπόδι.


3ο ΒΗΜΑ:

Κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και τις μουσκεύετε σε αλατισμένο νερό για μια ώρα να ξεπικρίσουν.


4ο ΒΗΜΑ:

Προθερμαίνετε την ψησταριά  στους 180°C. Ψήνετε για 80 λεπτά περίπου το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει


5ο ΒΗΜΑ:

Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο τις μελιτζάνες, τις αλατίζετε και ψήνετε και αυτές στην ψησταριά, περίπου για 15 λεπτά, γυρίζοντάς τες 1-2 φορές.


6ο ΒΗΜΑ:

Για την σάλτσα αγιολί : σε ένα μπολ αναμειγνύετε τη μαγιονέζα, το ξύδι μπαλσαμικό, το μέλι, τον κουρκουμά, το πολτοποιημένο σκόρδο και το μαϊντανό.


7ο ΒΗΜΑ:

Σε αφράτο ψωμάκι, τύπου μπριός στήνετε το burger : ανοίγετε οριζόντια το μπέργκερ στη μέση, τοποθετείτε στο κάτω μέρος του σάλτσα αγιολί, ψητή μελιτζάνα, πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και το χταπόδι κομμένο σε λεπτές φετούλες. Επαναλαμβάνετε μια φορά ακόμη με την ίδια σειρά και κλείνετε με το πάνω μέρος το ψωμάκι.




Οι ψησταριές πέλλετ Traeger προσφέρουν γεύση, ευελιξία, ευκολία στη χρήση και συνέπεια που δεν μπορείτε να πάρετε από μία ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου. Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να επιτύχετε την καταπληκτική γεύση με ξύλα χωρίς κόπο. Οι ψησταριές Traeger προσφέρουν, 6 τρόπους μαγειρέματος σε 1 ψησταριά, που σας επιτρέπει να ψήνετε στη σχάρα, να καπνίζετε, να φουρνίζετε, να μαγειρεύετε σε κατσαρόλα, να ψήνετε τις πίτσες και το ψωμί σας και να κάνετε μπάρμπεκιου όλα με την ίδια ψησταριά και τη μοναδική γεύση από φυσικό ξύλο.




Ευχαριστούμε την Μυρσίνη Λαμπράκη και το Meat and Grills stories για αυτή την σπουδαία συνταγή