Οδηγός για το ψήσιμο ψαριών στη σχάρα

Το ψήσιμο ψαριού στη σχάρα είναι μια από τις πιο νόστιμες και αρωματικές τεχνικές, ιδανική για καλοκαιρινά τραπέζια αλλά και BBQ κάθε εποχή του χρόνου. Αν θέλεις να πετύχεις τραγανή πέτσα, ζουμερό εσωτερικό και πλούσια γεύση, τότε ακολούθησε αυτόν τον οδηγό... είτε χρησιμοποιείς ψησταριά υγραερίου, ηλεκτρική ή κάρβουνου.
Βήμα 1:
Βγάλε το ψάρι από το ψυγείο 20 λεπτά πριν είστε έτοιμος να ψήσετε! Όπως με το κρέας, το ψάρι πρέπει να «έρθει» σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι, θα ψηθεί πιο ομοιόμορφα και δεν θα στεγνώσει.
Βήμα 2:
Μεγάλη προσοχή... στέγνωσέ το καλά! Χρησιμοποίησε χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσεις όλη την υγρασία από το δέρμα και το εσωτερικό του ψαριού. Η ξηρή επιφάνεια είναι το μυστικό για τραγανό αποτέλεσμα στο ψήσιμο.
Βήμα 3:
Το ψήσιμο ψαριού με λαδί είναι κλασικό και αποτελεσματικό. Άλειψε με ελαιόλαδο τόσο το ψάρι όσο και τη σχάρα με ένα πινέλο. Έτσι αποφεύγεις να κολλήσει και βοηθάς να δημιουργηθεί αυτή η υπέροχη, καραμελωμένη υφή.
Βήμα 4:
Κάνε 2-3 ρηχές χαρακιές κοντά στο κεφάλι και κατά μήκος της ράχης με τη χρήση ενός μαχαιριού. Έτσι θα ψηθεί πιο ομοιόμορφα και θα απορροφήσει καλύτερα τα αρώματα, ειδικά αν προσθέσεις λεμόνι ή μυρωδικά.
Βήμα 5:
Είναι πολύ σημαντικόνα γίνει και σωστή προετοιμασία της ψησταριάς, γι'αυτό προθερμανέ την!
- ψησταριά υγραερίου, ρύθμισε τη θερμοκρασία στους 250°C
- ψησταριά με κάρβουνα (θράκα), φρόντισε να έχει φτάσει περίπου 300°C
Η σχάρα πρέπει να είναι πολύ ζεστή και το ψάρι να απέχει 7–8 εκατοστά από τη φωτιά.
Βήμα 6:
Γυρισέ το μόνο μια φορά! Το ψάρι θέλει απλή μεταχείριση,δεν είναι μπιφτέκι. Γύρισέ το μία φορά, με σπάτουλα, όταν ξεκολλήσει εύκολα από τη σχάρα. Έτσι θα παραμείνει ζουμερό και αφράτο στο εσωτερικό.
Extra Tip: Ψήσιμο ψαριού με λεμόνι & μυρωδικά
Πριν το ψήσιμο, γέμισε την κοιλιά του ψαριού με:
- φέτες λεμονιού
- θυμάρι, δεντρολίβανο ή δυόσμο
- λίγη ρίγανη και σκόρδο
Έτσι, ενισχύεις τη γεύση χωρίς να καλύψεις τη φυσική νοστιμιά του ψαριού.
Το ψήσιμο ψαριού στο μπάρμπεκιου ή στη σχάρα είναι απλό αν ξέρεις τα σωστά βήματα. Με λίγη προσοχή και καλά υλικά, θα πετύχεις αποτέλεσμα που θυμίζει παραθαλάσσια ταβέρνα.