Pulled BBQ Chicken Burger

Ο master του burger Θωμάς Δεληγιάννης, δημιουργεί το πιο επικό burger! Ζουμερό κοτόπουλο που ψήνεται αργά, κόβεται σε λεπτές ίνες τύπου pulled και σερβίρεται με δροσερή coleslaw, πίκλες και αφράτα ψωμάκια.
Υλικά
Για το κοτόπουλο:
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
2 κ.γ. αλάτι kosher
1 ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 στήθη κοτόπουλου με κόκαλο και πέτσα
4 μπούτια κοτόπουλου με κόκαλο και πέτσα
Για τα σάντουιτς:
Ψωμάκια burger
Coleslaw
Πίκλες άνηθου (προαιρετικά)
Φύλλα μαρουλιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1
Ανακάτεψε την καστανή ζάχαρη με τα μπαχαρικά. Τοποθέτησε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μεγάλο ταψί. Σήκωσε προσεκτικά την πέτσα από τα στήθη και τα μπούτια, χωρίς να την αφαιρέσεις εντελώς, και τρίψε ένα καλό μέρος από το μείγμα μπαχαρικών απευθείας πάνω στη σάρκα. Επανέφερε την πέτσα στη θέση της και στρώσε την απαλά. Πασπάλισε το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών στην κάτω πλευρά των κομματιών κοτόπουλου. Στη συνέχεια, γύρισε τα κομμάτια με την πέτσα προς τα πάνω. Άφησέ τα σε θερμοκρασία δωματίου, όσο προθερμαίνεται η ψησταριά σας.
Υλικά για καρύκευμα:
- 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
- 2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 2 κ.γ. αλάτι kosher
- 1 ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Βήμα 2
Προθέρμανε την ψησταριά με το καπάκι κλειστό στους 110°C αυτό θα χρειαστεί περίπου 15 λεπτά. Αν η ψησταριά διαθέτει τη λειτουργία Super Smoke, ενεργοποίησέ την.
Βήμα 3
Τοποθέτησε ένα ασύρματο θερμόμετρο που παραμένει μέσα στο φαγητό στο πιο χοντρό σημείο του στήθους, αποφεύγοντας το κόκαλο. Κάπνισε το κοτόπουλο για 1 ώρα.
Βήμα 4
Αύξησε τη θερμοκρασία στους 175°C και συνέχισε το ψήσιμο μέχρι το κοτόπουλο να είναι αρκετά μαλακό ώστε να κόβεται εύκολα με πιρούνι. Η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να φτάσει:
- για το στήθος: 79°C – 82°C
- για τα μπούτια: 85°C – 88°C
(Αυτή η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από τη συνηθισμένη, αλλά εξασφαλίζει ότι το κρέας θα γίνει τρυφερό.)
Αυτό θα χρειαστεί περίπου 20 λεπτά ακόμη, ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών κοτόπουλου, τις καιρικές συνθήκες και την ψησταριά σου.
Βήμα 5
Άφησε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί μέχρι να κρυώσει τόσο ώστε να μπορείς να το χειριστείς, αλλά να παραμένει αρκετά ζεστό. Ρίξε προσεκτικά τους χυμούς σε έναν διαχωριστή λίπους. Αφαίρεσε την πέτσα από το κοτόπουλο.
Για έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να το «τραβήξεις» σε ίνες, βάλε κομμάτια κρέατος σε ενα σκεύος και με τα ειδικά bear paws ξεκίνα το "τράβηγμα" Αν θέλεις, πρόσθεσε ξανά λίγο από τους διαχωρισμένους χυμούς στο κοτόπουλο και ανακάτεψε.
Βήμα 6
Σέρβιρε το κοτόπουλο αμέσως ή χώρισέ το σε μερίδες, σκέπασέ το και φύλαξέ το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Στο ψυγείο διατηρείται για μερικές ημέρες, ενώ στην κατάψυξη έως και 2 μήνες. Για burger με pulled κοτόπουλο, ανακάτεψε το ζεστό κρέας με την Σάλτσα BBQ Traeger 'Que και σέρβιρέ το σε αφράτα ψωμάκια burger, με coleslaw, πίκλες και αν θέλεις, φρέσκο μαρούλι.
Καλή απόλαυση!