Ο καθαρισμός της σχάρας προσφέρει πολλά οφέλη με σημαντικότερο ότι διατηρεί τη θερμότητα, προσφέροντας μια πολύ ζεστή επιφάνεια ψησίματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν θέλετε να πετύχετε το πολυσυζητημένο χάραγμα στην επιφάνεια των ψητών σας, την χαρακτηριστική υπογραφή κάθε καλού ψήστη.

 

Οι σχάρες σε κάθε ψησταριά διαφέρουν! Γι’ αυτό το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζετε τι σχάρα διαθέτει η ψησταριά σας, ώστε εφαρμόσετε τα κατάλληλα βήματα για την συντήρηση της. Για να βεβαιωθείτε ότι οι σχάρες της ψησταριάς σας θα διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, δείτε τις παρακάτω συμβουλές.

 

Φροντίδα : η συντήρηση είναι ίδια για τις σχάρες από ανοξείδωτο ατσάλι και για τις μαντεμένιες σχάρες. Πριν από κάθε χρήση, συνιστούμε να προθερμαίνετε την σχάρα σας στη μέγιστη θερμοκρασία της ψησταριάς, να τρίβετε τη σχάρα με τις ειδικές βούρτσες και στη συνέχεια να τοποθετείτε την σωστή θερμοκρασία ώστε να ξεκινήσετε την διαδικασία ψησίματος. Δεν είναι ασυνήθιστο τα ψητά να κολλήσουν στη σχάρα στα πρώτα ψησίματα, όταν η ψησταριά ή η σχάρα σας είναι καινούργια. Καθώς συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε και να καθαρίζετε την σχάρα σας θα αποκτήσετε την αντικολλητική επιφάνεια που επιθυμείτε.

 

Αποφυγή σκουριάς : Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει τη σχάρα σας πριν από κάθε χρήση. Αν χρησιμοποιείτε κάποια μαρινάδα βεβαιωθείτε ότι έχετε στραγγίξει τα περισσότερα υγρά από το ψητό πριν το τοποθετήσετε στη σχάρα. Και αν χρησιμοποιείτε σάλτσα barbecue τοποθετήστε την στα ψητά σας 5-10 λεπτά πριν τελειώσετε το ψήσιμο. Η χρήση υπερβολικής ποσότητας μαρινάδας και η εφαρμογή της σάλτσας barbecue πολύ νωρίς κατά τη διαδικασία του ψησίματος μπορεί να οδηγήσει στην καύση της ζάχαρης, δημιουργώντας ένα σκούρο χρώμα στα τρόφιμα και μια γεύση καμένου. Επίσης, όλα αυτά τα υγρά θα κάνουν δύσκολο τον καθαρισμό της σχάρας σας. Και ας είμαστε ειλικρινείς, το καθάρισμα της σχάρας δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους περισσότερους από εμάς!!

 

Εργαλεία καθαρισμού : Υπάρχουν πολλά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε την σχάρα σας αποτελεσματικά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε εργαλεία με αιχμηρές άκρες, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει το σμάλτο πορσελάνης και να ανοίξει την πόρτα σε μελλοντική διάβρωση της ψησταριάς. Βεβαιωθείτε πριν από την χρήση, ότι η βούρτσα σας δεν χάνει τρίχες. Συνιστούμε να αλλάζετε την βούρτσα κάθε χρόνο.

 

Καθαριστικά : Μπορείτε να βρείτε καθαριστικά ειδικά κατασκευασμένα για τον καθαρισμό της σχάρας. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε την σχάρα εύκολα και γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερο τρίψιμο!