Tsi.....Tsi....Άκουσε το....γιόρτασε το...

Τι γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη΄; 

Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και αποτελεί γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης. Ετυμολογικά, η Τσικνοπέμπτη παίρνει το όνομα της από την «τσίκνα», που ονομάζουμε την χαρακτηριστική μυρωδιά του κρέατος που προκύπτει κατά το ψήσιμο. Έτσι κάθε χρόνο, η Τσικνοπέμπτη, γιορτάζεται από τους Έλληνες, με ορισμένους να ψήνουν στο σπίτι άλλους στα καταστήματα τους ενώ κάποιοι άλλοι απλά επιλέγουν κάποια ταβέρνα ακολουθώντας και αυτοί το έθιμο της κρεατοφαγίας. 

Φέτος την Τσικνοπέμπτη και όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα είναι αναμενόμενο να στενάξουν οι ψησταριές και να καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες κρέατος με κυρίαρχες επιλογές των περισσότερων, το σουβλάκι και την παντσέτα, που αποτελούν και τα επικρατέστερα street Food εδέσματα. 


Ωστόσο τα έθιμα που συνοδεύουν την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, διαφέρουν από τόπο σε τόπο στην Ελλάδα, που πέρα από το παραδοσιακό τσίκνισμα του κρέατος σε πολλές περιπτώσεις συναντάμε και άλλες εθιμοτυπικές παραλλαγές. 


Στην όμορφη Κέρκυρα συναντάμε, τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή Πέτε Γόλια, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από το γνωστό κουτσομπολιό, όπως το λένε οι Κερκυραίοι, καθώς αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού καρναβαλιού. Κατά το έθιμο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης τόσο στα στενά δρομάκια των διαφόρων χωριών της Κέρκυρας, όσο  και στις κεντρικές πλατείες, οι νοικοκυρές συμμετέχουν σε ένα είδος «Θεάτρου του δρόμου», κουτσομπολεύοντας από τα ανοιχτά παράθυρα των σπιτιών τους και εξιστορώντας ξεκαρδιστικές ιστορίες μεταξύ τους. Από το δρώμενο δεν απουσιάζουν τα σατυρικά τραγούδια και οι όμορφες παραδοσιακές καντάδες που δίνουν ακόμα μια πιο γιορτινή και χαρούμενη νότα στην ατμόσφαιρα.

Η Πάτρα, την Τσικνοπέμπτη τηρεί πίστα το έθιμο της ημέρας, με τους Πατρινούς να ψήνουν σε κάθε γωνιά της πόλης ενώ τοπικά αναμένουν τα δρώμενα με τον  «γάμο της Γιαννούλας της κουλουρούς" και "τα Τριτάκεια του Λάζαρη». 

Η Γιαννούλα, μια φτωχή Πατρινή γυναίκα που πουλούσε κουλούρια και έζησε πριν τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, με την αφέλεια της άφησε ιστορία στην Πατρινή κοινωνία. Ορισμένοι Πατρινοί με σκοπό να την ξεγελάσουν, της τάζανε γάμο με τον πρόεδρο της Αμερικής Ουίλσον. Δεν δίστασαν μάλιστα να σκηνοθετήσουν μέχρι και την άφιξη του στο λιμάνι της Πάτρας, όπως και τον γάμο τους στην Άνω Πόλη διασκεδάζοντας έτσι με την αφέλεια της. 

Ενώ στην Θήβα, σύμφωνα με την λαογραφία, την ημέρα της Τσικνοπέμπτης ξεκινάει ο «βλάχικος γάμος», με το προξενιό δύο νέων μετέπειτα τον γάμο τους, και τέλος την Καθαρή Δευτέρα ολοκληρώνεται με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Κατά την εξέλιξη του εθίμου του «γάμου» στην Θήβα δεν απουσιάζουν, οι αθυροστομία το κέφι και ο ξέφρενος χορός. 

Επιστρέφοντας στα ΄΄δικά μας, την Τσικνοπέμπτη παραδοσιακά (προ Covid 19) όπως μπορείτε να φανταστείτε καταναλώνονται πολλά… μα πάρα πολλά κιλά κρέας, τόνοι κάρβουνου και χιλιάδες νέες ψησταριές αγοράζονται με αφορμή αυτό το έθιμο!

Παρακάτω έχουμε δημιουργήσει ένα ενδεικτικό γράφημα που περιγράφει το πάθος των Ελλήνων για τσίκνισμα




Εσύ γνωρίζεις τι θα χρειαστείς την Τσικνοπέμπτη, για να κάνεις το κορυφαίο ψήσιμο της χρονιάς; 

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο κατάλληλη μέρα για επικό ψήσιμο και άφθονη διασκέδαση με την οικογένεια τους φίλους ή με τους συναδέλφους σου. Η σωστή οργάνωση είναι αναγκαία περιλαμβάνοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό για το ψήσιμο και την επάρκεια εδεσμάτων σε σουβλάκια, παντσέτες και άλλα κρεατικά δεν δεν πρέπει να λείπουν από κάθε γλέντι τούτη την ημέρα. Τι θα χρειαστείς; Κάποια πράγματα ίσως σου είναι γνώριμα, όμως εσύ φρόντισε να εξασφαλίσεις την σίγουρη επιτυχία στο ψήσιμο ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών στο BBQ


Προετοίμασε σωστά την σχάρα σου, το βήμα αυτό είναι ύψιστης σημασίας για ένα υπέροχο τσίκνισμα και κορυφαίο τελικό αποτέλεσμα. Η Βούρτσα καθαρισμού για BBQ, είναι το απαραίτητο εργαλείο που θα χρειαστείς, για να αφαιρέσεις εύκολα και σίγουρα τα υπολείμματα από προηγούμενα ψησίματα, φροντίζοντας έτσι ώστε τα κρεατινά εδέσματα σου να μην κολλήσουν κατά το ψήσιμο και να μην αλλοιωθούν σε γεύση και άρωμα.


Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξεμείνεις από καύσιμα και αναλώσιμα κατά το ψήσιμο της Τσικνοπέμπτης . Βεβαιώσου λοιπόν πως έχεις προμηθευτεί την κατάλληλη ποσότητα σε κάρβουνα ή μπρικέτες  καθώς και προσανάμματα, που θα σε βοηθήσουν για έναν γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο στο άναμμα τα κάρβουνα σου.  Η διάρκεια στο ψήσιμο αυτή την μέρα είναι δεδομένη, και στον «σωστό ψήστη» δεν λείπουν τα θαυματουργά gadget που θα του προσφέρουν την σίγουρη επιτυχία. Το δοχείο εκκίνησης για κάρβουνα, σου εξασφαλίζει εύκολο και γρήγορο άναμμά στα κάρβουνα χωρίς ιδιαίτερο κόπο, ενώ το πανέξυπνο εργαλείο Looflighter αποτελεί το κορυφαίο εργαλείο, αφού χρειάζεται μόλις 60sec ώστε να ανάψει τα κάρβουνα σου, εξασφαλίζοντας σου πως δεν θα μείνει κανένας νηστικός


Αν πάλι στόχος σου είναι, να σε θαυμάζουν για τις εξαιρετικές σου ικανότητες στο μπάρμπεκιου, φέρσου έξυπνα και δώσε ένα boost γεύσης. Το μαρινάρισμα είναι μια επιλογή για να το επιτύχεις, όμως αυτό απαιτεί προετοιμασία και αρκετό χρόνο. Ένας εγγυημένος τρόπος για να ενισχύσεις το άρωμα και την γεύση στο κρέας, χωρίς σημαντικό κόπο και προμήθειες, είναι η χρήση μείγματος μπαχαρικών. Επέλεξε τα Best Seller καρυκεύματα της Traeger, όπως το Traeger Beef Rub που αποτελεί το τέλειο μείγμα μπαχαρικών για μοσχαρίσιο κρέας ή το Traeger pork & Poultry Rub με την εκπληκτική γεύση μήλου και μέλι για νόστιμες δημιουργίες χοιρινού κρέατος.

Η επάλειψη με σάλτσες για το μπάρμπεκιου της Traeger, είναι ακόμη ένα μυστικό συστατικό, που θα σε οδηγήσει σε ανεπανάληπτες επιτυχίες στην γεύση του κρέατος. Η καταπληκτική κρούστα στο κρέας είναι δεδομένη με το γλάσο της Traeger Sugar lips Glaze ενώ για σένα που παρότι αγαπάς τις παντσέτες, πίνεις πιστά μόνο αναψυκτικό zero, μια  επάλειψη με την Stubb's Simply Sweet Legendary Bar-B-Q Sauce με 65% λιγότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, θα σε ταξιδεύσει στην απόλυτη γεύση Barbeque του Texas.


Παρότι συνηθίζεται, την ημέρα αυτή το ψήσιμο να γίνεται σε ψησταριές κάρβουνου χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό, καθώς υπάρχουν και εκείνοι που δεν είναι περιστασιακοί στο ψήσιμο και έχουν έντονη δραστηριότητα στην σχάρα καθόλη την διάρκεια του χρόνου, με ψησταριές υγραερίου ή ηλεκτρικές ψησταριές ακόμα ψησταριές πέλλετ, για τους πιο έμπειρους. Όποιος και αν είναι ο τύπος της ψησταριάς που θα διαλέξεις το σημαντικότερο όλων είναι να απολαύσεις το έθιμο και να περάσεις υπέροχα με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.


Η ομάδα του ilovebbq σου εύχεται καλό "τσίκνισμα"