Μια gourmet εκδοχή του κλασικού cordon bleu, γεμιστή με προσούτο και παρμεζάνα, συνοδευόμενη από πλούσια σάλτσα με guanciale και φρέσκο βασιλικό. Τραγανή, ζουμερή και υπέροχη για καλοκαιρινά barbecue nights!


Υλικά

2 στήθη κοτόπουλο

8 φέτες προσούτο

300 γρ. παρμεζάνα

3 σκελίδες σκόρδο

1 λευκό κρεμμύδι

200 γρ. guanciale

1 ντομάτα κονκασέ

Φύλλα βασιλικού

Αλεύρι (για πανάρισμα)

2 αυγά

Πάνκο ή φρυγανιά (με αποξηραμένο σκόρδο & λίγη παρμεζάνα)

Ηλιέλαιο (για τηγάνισμα)

Ελαιόλαδο (για σοτάρισμα)



Εκτέλεση

Βήμα 1:

Αρχικά με ένα μαχαίρι γενικής χρήσης ψιλόκοψε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε μια επιφάνεια κοπής. Σε μια μικρή κατσαρόλα, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρισε το guanciale μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Πρόσθεσε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρισε μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Βήμα 2:

Σβήσε με την ντομάτα κονκασέ, πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και χαμήλωσε τη φωτιά. Άφησε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα, ώστε να δέσει. Προς το τέλος, πρόσθεσε φρέσκα φύλλα βασιλικού και πολτοποίησε με μπλέντερ μέχρι να γίνει βελούδινη.

Βήμα 3:

Πάρε τα στήθη κοτόπουλου και με ένα κοφτερό μαχαίρι άνοιξέ τα στη μέση, δημιουργώντας μια τσέπη (χωρίς να τα κόψεις τελείως). Σε ένα ξύλο κοπής, στρώσε 2 φέτες προσούτο, βάλε παρμεζάνα στο κέντρο και τύλιξε σε ρολό. Τοποθέτησε το ρολό μέσα στην τσέπη του κοτόπουλου και στερέωσέ το με οδοντογλυφίδες για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.

Βήμα 4:

Προετοίμασε το πανάρισμα. Σε τρία μπολ βάλε αλεύρι, χτυπημένα αυγά και πάνκο ανακατεμένο με λίγη αποξηραμένη σκόνη σκόρδου και παρμεζάνα. Πέρασε τα γεμιστά φιλέτα πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό, ξανά από το αλεύρι και πάλι από το αυγό. Τέλος, τύλιξέ τα καλά στο πάνκο για τραγανή κρούστα.

Βήμα 5:

Σε μαντεμένιο τηγάνι, ζέστανε ηλιέλαιο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Τηγάνισε τα φιλέτα μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να δημιουργηθεί μια τραγανή εξωτερική κρούστα. Στη συνέχεια, αφαίρεσέ τα και άφησέ τα σε απορροφητικό χαρτί για λίγο.

Βήμα 6:

Σε ένα μαντεμένιο ταψί, στρώσε λίγη από τη σάλτσα στον πάτο. Τοποθέτησε τα φιλέτα κοτόπουλου από πάνω και κάλυψέ τα με την υπόλοιπη σάλτσα και τριμμένη παρμεζάνα.

Βήμα 7:

Ψήσε σε κλειστή ψησταριά στους 160°C για 15 λεπτά, ώστε να λιώσει το τυρί και να ολοκληρωθεί το ψήσιμο του κοτόπουλου.

Βήμα 8:

Βγάλε τα φιλέταμε τη λαβίδα, αφαίρεσε τις οδοντογλυφίδες, πασπάλισε με φρέσκο βασιλικό και σέρβιρε όσο είναι ζεστά. Συνόδευσέ τα με πουρέ, λαχανικά ή φρέσκο ψωμί για να απολαύσεις όλη τη γεύση της σάλτσας.

video-gia-sintagi-cordon-blue-me-parmesan-chicken



Συνταγή: Νίκος Μαρόλης