Ψησταριά κάρβουνου VS υγραερίου

 

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΥ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ??

Σε ένα τέλειο κόσμο θα είχατε και ψησταριά υγραερίου και ψησταριά κάρβουνου. Όταν έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο στη διάθεση σου μπορείς να ανάψεις μερικά κάρβουνα και να ψήσεις μερικές μπριζόλες πάνω από την δυνατή φωτιά. Ή άμα βιάζεσαι μπορείς να πετάξεις μερικά μπιφτέκια πάνω στην ψησταριά υγραερίου και να τρως σε πέντε λεπτά. Δυστυχώς μερικές φορές πρέπει να διαλέξεις ένα από τα δύο. Η καλύτερη ψησταριά για σας είναι αυτή που θα σας ευχαριστεί να ψήνετε και να χρησιμοποιείτε περισσότερο. Σ’ αυτό το άρθρο θα μάθουμε τις σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο υγραέριο και το κάρβουνο.

 

Ποιες είναι όμως οι πραγματικές διαφορές για σας ως οικιακός ψήστης;

 

Όπως μπορείτε να δείτε οι ψησταριές υγραερίου έχουν κάποια ωραία προνόμια:

  • Οι ψησταριές υγραερίου είναι γρήγορες και εύκολες στην χρήση, απλά γυρίστε το κουμπί ανάψτε τις και διαλέξτε θερμοκρασία 
  • Οι ψησταριές υγραερίου δεν παράγουν ενοχλητικό έντονο καπνό κατά το ψήσιμο
  • Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα βγαίνουν με αρκετά χαρακτηριστικά έτσι ώστε να μην χρειαστεί να ξαναχρησιμοποιήσετε την κουζίνα σας.

Από την άλλη οι ψησταριές κάρβουνου, απαιτούν λίγο παραπάνω τεχνική για να ανάψετε τα κάρβουνα και να διατηρήσετε την επιθυμητή θερμοκρασία.

  • Ωστόσο, από την στιγμή που θα μάθετε να διατηρείτε τη σωστή θερμοκρασία, οι ψησταριές αυτές είναι ιδανικές για ψήσιμο και πιάνουν υψηλές θερμοκρασίες με ευκολία
  • Θα χρειαστεί λίγο παραπάνω δουλειά για τον καθαρισμό και συντήρηση της ψησταριάς κάρβουνου
  • Σε αντάλλαγμα όμως το αποτέλεσμα θα κάνει τα σάλια σας να τρέχουν, θα έχετε αυθεντική γεύση καπνού  κάθε φορά, χωρίς την ανάγκη χρήσης αξεσουάρ όπως στις ψησταριές υγραερίου 

 

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΥ;

Οι ψησταριές κάρβουνου ως επί το πλείστον είναι απλές και οικονομικές. Θα βρείτε την κλασική ψησταριά Weber Kettle grill σε πολλές αυλές ανά τον κόσμο. Μπορείτε επίσης να βρείτε κεραμικές Kamado ψησταριές, παραδοσιακές χτιστές ή απλές ψησταριές να στέκονται σε κάθε μπαλκόνι ή κήπο. Σε όλες τις περιπτώσεις η θερμότητα από τα αναμμένα κάρβουνα είναι που ψήνει το φαγητό σας. Οι αεραγωγοί ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αέρα ανάμεσα στα κάρβουνα,  κάτι το οποίο ελέγχει και την θερμοκρασία. Μερικές ψησταριές κάρβουνου έχουν ρυθμιζόμενο δίσκο για τα κάρβουνα το οποίο επιτρέπει να ρυθμίσετε την απόσταση των κάρβουνων από την σχάρα ψησίματος για να πετύχετε πιο έντονο ψήσιμο αν επιθυμείτε, άλλες ρυθμίζουν το ύψος της σχάρας για τον ίδιο λόγο. Το άναμμα των κάρβουνων είναι ένα θέμα το οποίο προβληματίζει μερικά άτομα. Ο πιο εύκολος τρόπος να ανάψετε τα κάρβουνα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο εκκίνησης το οποίο μπορείτε να αγοράσετε σχετικά φθηνά. 

 
Τα πλεονεκτήματα του ψησίματος στα κάρβουνα:

  • Είναι αδιαπραγμάτευτο ότι οι ψησταριές κάρβουνου παράγουν το καλύτερο γευστικά φαγητό.
  • Οι ψησταριές κάρβουνου αποτελούν την φυσική επιλογή αν θέλετε να καψαλίσετε το φαγητό σας . Τα κάρβουνα από τη φύση τους πιάνουν υψηλότερες θερμοκρασίες από το υγραέριο.
  • Πολλές ψησταριές κάρβουνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν καπνιστήρια με την σωστή κατασκευή και τεχνογνωσία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις θα ξοδέψετε λιγότερα σε μια ψησταριά κάρβουνου από ότι θα ξοδεύατε για μια ψησταριά υγραερίου αντίστοιχης ποιότητας. Όταν φτάνουμε στο κόστος λειτουργίας, το κάρβουνο θα σας κοστίζει περισσότερο από ότι το υγραέριο. Πρέπει να υπολογίσετε πόσο συχνά θα ψήνετε για να αποφασίσετε ποια επιλογή είναι η πιο συμφέρουσα για σας μακροπρόθεσμα. Παρόλο που λατρεύουμε το ψήσιμο στα κάρβουνα, το σίγουρο είναι ότι δεν είναι για τον καθένα!

 

Γιατί τα κάρβουνα μπορεί να μην είναι τα κατάλληλα για σας:

  • Αν πεινάτε πραγματικά, θα πρέπει να περιμένετε περισσότερο για να ετοιμαστεί το γεύμα σας όταν ψήνετε με κάρβουνα. Πρέπει να ανάψετε τα κάρβουνα, να περιμένετε να καλυφθούν πρώτα με στάχτη και να ρυθμίσετε την επιθυμητή θερμοκρασία πριν να είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το ψήσιμο.
  • Η συντήρηση και ο καθαρισμός είναι πιο περίπλοκος όταν χρησιμοποιείτε κάρβουνο. Από την φύση τους τα καρβουνά είναι πιο βρώμικα  και θα πρέπει να περιμένετε να κρυώσουν και να σβήσουν πριν να ξεκινήστε το καθάρισμα.
  • Χρειάζεται να εξασκηθείτε και να αποκτήσετε τεχνογνωσία για να ρυθμίζετε την επιθυμητή θερμοκρασία μια ψησταριάς κάρβουνου. 
  • Σε κάποια συγκροτήματα κατοικιών δεν επιτρέπεται η χρήση ψησταριάς κάρβουνου.

 

 

ΠΩΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ;

Η πιο προφανής διαφορά ανάμεσα στο υγραέριο και το κάρβουνο είναι το καύσιμο. Οι ψησταριές υγραερίου χρησιμοποιούν είτε υγραέριο (lpg) είτε φυσικό αέριο. Το υγραέριο είναι το πιο διαδεδομένο, για να χρησιμοποιήσετε φυσικό αέριο θα πρέπει να έχετε γραμμή φυσικού αερίου στο σπίτι σας. Το υγραέριο είναι διαθέσιμο σε επαναγεμιζόμενες φιάλες. Αυτές οι φιάλες συνήθως τοποθετούνται πίσω ή κάτω από την ψησταριά.

 

Αυτές οι ψησταριές είναι λίγο περισσότερο περίπλοκες από τις αντίστοιχες του κάρβουνου. Ας δούμε πως λειτουργούν:

  • Το υγραέριο ταξιδεύει από την φιάλη στον ρυθμιστή και στην ψησταριά διαμέσου ενός λάστιχου.
  • Μετά διαχέεται μέσω μιας πολλαπλής σύνδεσης σε όλη την περιοχή ψησίματος.
  • Μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα του υγραερίου που θα καίγεται γυρνώντας τα κουμπιά της ψησταριάς σας.
  • Αυτά τα κουμπιά ρυθμίζουν την ποσότητα υγραερίου που θα πηγαίνει στους καυστήρες, και έτσι ρυθμίζεται η θερμοκρασία.
  • Η καύση του αερίου γίνεται στους καυστήρες και από εκεί μεταδίδεται η ανάλογη θερμότητα
  • Οι κορυφαίας ποιότητας ψησταριές υγραερίου έχουν ειδικά συστήματα μετάδοσης της θερμότητας και απόσβεσης του λίπους.
  • Η γεύση του μπάρμπεκιου προέρχεται από τον καπνό και τους υδρατμούς που δημιουργούνται από την απόσβεση του λίπους και των χυμών.

 
Γιατί οι ψησταριές υγραερίου είναι τόσο δημοφιλής; 

  • Το υγραέριο είναι γρήγορο. Η ψησταριά θα είναι καυτή και έτοιμη για ψήσιμο μεταξύ 10 και 15 λεπτών. Γι’ αυτούς που βιάζονται, ή χρειάζονται να ψήσουν για πολλούς, το υγραέριο είναι σίγουρα πολύ ευκολότερο στην χρήση του από το κάρβουνο.
  • Οι ψησταριές υγραερίου κρυώνουν γρήγορα και είναι σχετικά εύκολες στον καθαρισμό τους.
  • Η ρύθμιση της θερμοκρασίας σε μια ψησταριά υγραερίου είναι τόσο απλή όσο το γύρισμα ενός κουμπιού. Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα χρειαστεί να μάθετε αν σκοπεύετε να ψήσετε με την μέθοδο έμμεσου ψησίματος, αλλά αν πειραματιστείτε λίγο, το υγραέριο κρατάει την θερμότητα σταθερή και δεν υπάρχουν τεχνάσματα που θα χρειαστεί να μάθετε όπως με το κάρβουνο.
  • Υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων αξεσουάρ για τις ψησταριές υγραερίου, που σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα πάντα με μια ποιοτική ψησταριά υγραερίου. Βέβαια θα χρειαστεί να τα αγοράσετε.

 
Παρόλα αυτά οι ψησταριές υγραερίου δεν είναι τέλειες

  • Οι φθηνές ψησταριές υγραερίου δεν πλησιάζουν καν τις αντίστοιχης τιμής ψησταριές κάρβουνου αν σκοπεύετε να καψαλίστε ή να καπνίσετε
  • Θα χρειαστεί να δαπανήσετε αρκετά χρήματα σε μια ψησταριά υγραερίου για να την εξοπλίσετε με χρήσιμα αξεσουάρ για την καλύτερη λειτουργίας της 
  • Το υγραέριο πρέπει να μάθετε να το χειρίζεστε με ασφάλεια. Παρόλο που σήμερα πλέον οι περισσότερες ψησταριές έχουν μηχανισμούς που μειώνουν κατά πολύ το ενδεχόμενο του να συμβεί κάποιο ατύχημα.

 

ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΥ: ΣΧΕΔΟΝ ΙΣΟΠΑΛΕΣ

 

Ευκολία χρήσης 

  • Υγραέριο – Το άναμμα της ψησταριάς είναι γρήγορο, η ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι απλή και το καθάρισμα είναι απροβλημάτιστο.
  • Κάρβουνο – Περισσότερη προσπάθεια όταν φτάνουμε στο καθάρισμα και την συντήρηση, καθώς και το να φτάσεις και να διατηρήσεις την επιθυμητή θερμοκρασία θα χρειαστεί κάποια εξάσκηση και τεχνογνωσία.

 
Ρύθμιση και εύρος θερμοκρασίας

  • Υγραέριο – Η ρύθμιση της θερμοκρασίας μιας ψησταριάς υγραερίου γίνεται πανεύκολα απλά γυρίζοντας κάποια κουμπιά. Θέλει λίγο περισσότερη προσπάθεια αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε  τη μέθοδο έμμεσου ψησίματος (και να το κάνετε), αλλά τελικά θα χρειαστεί κανά δυο δοκιμές με ένα καλό θερμόμετρο για να βρείτε τις σωστές ρυθμίσεις.
  • Υγραέριο –  Χάνει λίγο όταν φτάνουμε στο εύρος θερμοκρασιών. Παρόλο που τα ακριβότερα μοντέλα έχουν την δυνατότητα να φτάνουν τόσο αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, όσο και χαμηλές για κάπνισμα, τα φθηνότερα μοντέλα δε θα σας παρέχουν τέτοιες ευελιξίες.
  • Κάρβουνο – Το κάρβουνο θα φτάσει τις θερμοκρασίες που χρειάζεται για καψάλισμα και μπορεί επίσης να το κρατήσουμε χαμηλά για κάπνισμα (σε κάποια μοντέλα). Μπορείτε να το κάνετε αυτό με όποια ψησταριά κάρβουνου και να αγοράσετε, αλλά θα σας χρειαστεί πρώτα λίγο διάστημα να μάθετε πώς να το κάνετε και να διατηρείτε την θερμοκρασία.

Αξεσουάρ

  • Υγραέριο – Αν είστε οπαδός των αξεσουάρ, τότε θα βρείτε πάμπολλα ειδικά στα πιο εξελιγμένα μοντέλα ψησταριών. Ζώνες καψαλίσματος, σετ σουβλών, διπλανά μάτια ψησίματος, υπέρυθροι καυστήρες, ασύρματα συστήματα παρακολούθησης της θερμοκρασίας, φωτιστικά, δοχεία καπνίσματος και η λίστα συνεχίζει και συνεχίζει.
  • Κάρβουνο: Ο λόγος που τόσοι πολλοί είναι αφοσιωμένοι στο κάρβουνο είναι επειδή είναι της ‘παλιάς σχολής’. Ως τέτοιοι, ακόμα και στα πιο εξελιγμένα μοντέλα ψησταριών κάρβουνου, τα αξεσουάρ είναι περιορισμένα. Όσο ανεβαίνετε στην τιμή, η ποιότητα κατασκευής ανεβαίνει και αυτή, και θα βρείτε κάποιες λειτουργίες όπως ρυθμιζόμενους δίσκους για τα κάρβουνα και εύκολο καθάρισμα, αλλά δεν θα φτάσετε καν κοντά στην ποικιλία των αξεσουάρ που υπάρχουν για τις ψησταριές υγραερίου.

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος

  • Υγραέριο: Το υγραέριο πρέπει να εξαχθεί από το υπέδαφος και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό το σκοπό έχουν οπωσδήποτε αντίκτυπο στο περιβάλλον. Όπως με όλες τις καύσιμες ύλες, καπνός και αέριου απελευθερώνονται στον αέρα όταν ψήνετε με υγραέριο, παρόλα αυτά όμως το υγραέριο είναι αποτελεσματικό καύσιμο.
  • Κάρβουνο: Υπάρχουν δύο λογικές σχετικά με την παραγωγή του κάρβουνου. Μερικοί λένε ότι τα κάρβουνα μπορούν να παραχθούν από πριονίδι που έτσι κι αλλιώς θα πεταχτεί, παρόλα αυτά αν χρησιμοποιείτε κάρβουνο υψηλής ποιότητας, η ποσότητα του ξύλου που κόπηκε για να παραχθεί το κάρβουνο, ίσως είναι κάτι που πιθανών να σας απασχολεί. Από την άλλη, υπάρχουν και κάποιες ανησυχίες σχετικά με την μόλυνση του αέρα όταν καίγεται το κάρβουνο.

 
Και τι γίνεται με το ψήσιμο και την υγεία μου;

Κάποιοι οπαδοί του μπάρμπεκιου δεν ανησυχούν τόσο για την υγεία τους, με τη λογική ότι είναι εδώ για να περάσουν καλά. Αλλά γι’ αυτούς που θέλουν να είναι εδώ και για αρκετό καιρό, υπάρχουν μερικοί παράμετροι για σκέψη. Ο άνθρακας είναι γνωστό καρκινογόνο, και το ψήσιμο στα κάρβουνα σημαίνει ότι πολύ από αυτόν τον άνθρακα καταλήγει και σε σας. Δεν είναι μόνο τα μαύρα τραγανά κομμάτια της επιφάνειας του φαγητού σας για το οποία πρέπει να ανησυχείτε. Το κρέας που ψήνετε σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει κάποιες αμφίβολες ενώσεις. Όπως είπαμε, οι ψησταριές κάρβουνου είναι καλύτερες στο να φτάνουν υψηλές θερμοκρασίες  αλλά δύσκολο να ελέγχεις αυτές τις θερμοκρασίες. Την ώρα που ο έλεγχος της θερμοκρασίας σε μια ψησταριά υγραερίου είναι ευκολότερος, αν έχετε μια αρκετά καλή ψησταριά μπορείτε επίσης να επιτύχετε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες ικανές να καψαλίσουν, οπότε και το ψήσιμο στις ψησταριές υγραερίου δεν είναι εντελώς έξω από την κουβέντα. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερες έρευνες για να ξέρουμε πόσες από αυτές τις χημικές ενώσεις μπορούμε να αφομοιώσουμε προτού η υγεία μας επηρεαστεί σημαντικά, οπότε προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για πανικό.
 
ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής σ’ αυτή την μάχη. Αυτό που μετράει τελικά είναι οι δικές σας προτεραιότητες. Αν ψάχνετε για καπνιστή γεύση και είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια για να το πετύχετε, τότε η ψησταριά κάρβουνου πιθανόν να είναι για σας. Αν είστε διατεθειμέ&am