Αυτό το αυθεντικό Ινδικό πιάτο χαρακτηρίζεται απο ένα ηφαιστειακό βρυχηθμό και έναν πύργο από φλόγες, καθώς το ρούμι ρέει πάνω από μια λαχταριστή πιατέλα dahakte jhinga, «φλεγόμενες γαρίδες».  Η γεύση τους ενισχύεται με μια διαδικασία μαριναρίσματος δύο σταδίων: πρώτα στο ξύδι και μετά στο γιαούρτι και φυσικά από το φυσικό άρωμα ξύλου από το pellet mesquite (μιμόζα) που δένει υπέροχα με τις υπόλοιπες γεύσεις.

Η συνταγή εκτελέστηκε σε ψησταριά πέλλετ Traeger για περισσότερο καπνιστό άρωμα.

Μπορείτε όμως να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία και να εκτελέσετε τη συνταγή στη δική σας ψησταριά υγραερίου, κάρβουνου ή ηλεκτρική.

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει, θα  έχετε ένα πεντανόστιμο καλοκαιρινό πιάτο στο τραπέζι σας!


ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

700 γρ. γαρίδες Jumbo, με το κέλυφός τους ή 4 ουρές αστακού


Για την μαρινάδα ξυδιού

3 κ.σ. ξύδι μηλίτη

2 κ.σ. νέκταρ βερίκοκου ή μάνγκο

2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού


Για την μαρινάδα γιαουρτιού

1 φλιτζ. τσαγ. απλό γιαούρτι πλήρες 

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. τριμμένο ξεφλουδισμένο φρέσκο τζίντζερ

1 κ.σ.. ψιλοκκομένο τσίλι

½ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη

1 κ.γ. αλάτι

2 - 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο, για το άλειμμα

¼ φλιτζ. τσαγ. ρούμι για το φλαμπέ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

•Με ένα κοφτερό και μυτερό μαχαίρι, κόβετε κάθε γαρίδα κατά μήκος μέσα από την κοιλιά σχεδόν μέχρι πίσω στο κέλυφος, και αφαιρείτε τη μαύρη φλέβα. Όπως είναι ανοιχτές με το κέλυφός τους, τις ξεπλένετε καλά με κρύο τρεχούμενο νερό, τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας,

•Για την μαρινάδα ξυδιού : Αναμιγνύετε  το ξύδι, το νέκταρ βερίκοκου ή μάνγκο  και το χυμό λεμονιού σε ένα μη αντιδραστικό ταψί (γυάλινο πυρέξ) αρκετά μεγάλο, ώστε να χωρέσει τις γαρίδες σε ένα μόνο στρώμα. Προσθέτετε τις γαρίδες, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και αφήνετε να μαριναριστούν, σε θερμοκρασία δωματίου, για 15 λεπτά.


•Για τη μαρινάδα γιαουρτιού: Αναμιγνύετε  το γιαούρτι, το σκόρδο, το τζίντζερ, το πιπέρι καγιέν, το γαρίφαλο και το αλάτι σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε τις γαρίδες, γυρίζοντας τες 1-2 φορές να πάει παντού η μαρινάδα, τις σκεπάζετε με μεμβράνη και τις βάζετε στο ψυγείο, για 45 λεπτά.

•Ετοιμάζετε το μπάρμπεκιου για άμεσο ψήσιμο και προθερμαίνετε σε υψηλή θερμοκρασία ή εφαρμόζετε μια μαντεμένια πλάκα σε ένα καπνιστήριο Traeger Pellet. Μόλις είναι έτοιμο, λαδώνετε με το πινέλο καλά τη σχάρα του γκριλ. Αφαιρείτε τις γαρίδες από τη μαρινάδα και πετάτε τη υπόλοιπη. Τοποθετείτε τις γαρίδες, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, στην καυτή σχάρα ή στο καυτό μαντέμι. Ψήνετε τις γαρίδες για 2 λεπτά, στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τη λαβίδα και τις ψήνετε μέχρι να ροδίσουν όμορφα εξωτερικά και να σφίξουν και να ροδίσουν εσωτερικά, περίπου για 2 λεπτά ακόμη. Καθώς ψήνονται, τις αλείφετε μία ή δύο φορές με το λιωμένο βούτυρο.



•Μεταφέρετε τις ψητές γαρίδες σε μια πιατέλα. Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή είναι καθαρή από εύφλεκτα υλικά και ότι κανείς δεν στέκεται πολύ κοντά. Ζεσταίνετε απαλά το ρούμι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, σε ένα μικρό τηγάνι. Προσοχή,  μην το αφήσετε να βράσει ή έστω να κάψει- ένα απλό ζέσταμα. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και χρησιμοποιώντας ένα μακρύ σπίρτο, ανάβετε προσεκτικά το ρούμι. Επίσης, πολύ προσεκτικά περιχύνετε το φλεγόμενο ρούμι πάνω από τις γαρίδες και σερβίρετε αμέσως.


Ευχαριστούμε το Meat and Grill Stories και την Μυρσίνη Λαμπράκη για την υπέροχη αυτή συνταγή!