Το μαγείρεμα της μπριζόλας ribeye στη ψησταριά υγραερίου είναι μια σχετικά απλή δουλειά και σχεδόν πάντα το αποτέλεσμα σας ανταμείβει. Το Ribeye μαγειρεύεται καλύτερα σε υψηλή θερμοκρασία, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι προθερμαίνετε τη ψησταριά αρκετά καλά πριν από το μαγείρεμα.

Συστήνω ιδιαίτερα να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο κρέατος για να δοκιμάσετε το βαθμό ψησίματος. Ένα αξιοπρεπές θερμόμετρο κοστίζει λίγα ευρώ και είναι μια εξαιρετική επένδυση για να πάρετε τη μεγαλύτερη γεύση από αυτό το ακριβό κρέας.

Τέλος, είναι σημαντικό να επιτρέψετε στο κρέας να ξεκουραστεί για πέντε έως δέκα λεπτά μετά το μαγείρεμα για να επιτρέψει στις πρωτεΐνες να απορροφήσουν τους χυμούς και τη γεύση μέσα τους.
 


Υλικά για μαγείρεμα


Ribeye (ζητήστε το κρεοπωλείο σας να σας το κόψει 4-5 εκ. πάχος)
Κάποιο καλό πιπέρι
Σκόρδο, αποφλοιωμένο και σπασμένο για να απελευθερώσει τα έλαια
Καπνιστό αλάτι (και το κανονικό αλάτι σίγουρα θα είναι αρκετό)

 

Απαραίτητα εργαλεία

 

Ψησταριά υγραερίου
Λαβίδα
Πινέλο σιλικόνης
Λάδι (οποιαδήποτε ποικιλία θα αρκεί)
Θερμόμετρο κρέατος
Σανίδα κοπής με αυλάκι

 

Ξεκινάμε


1.    Ξεκινήστε αγοράζοντας μια μπριζόλα, με καλά μαρμαρώματα και κομμένη ομοιόμορφα, αυτό είναι σημαντικό για σωστό ψήσιμο, θα πρέπει να το υπενθυμίσετε στον κρεοπώλη σας.
2.    Προθερμάνετε τη ψησταριά υγραερίου στο high για 10 έως 15 λεπτά.
3.    Εν τω μεταξύ, τρίψτε το κρέας με τις σπασμένες σκελίδες σκόρδου. Το μόνο που θέλετε είναι να απορροφήσει το κρέας τα έλαια του. Πετάξτε τις σκελίδες σκόρδου όταν τελειώσετε.
4.    Πασπαλίστε το κρέας με το αγαπημένο σας πιπέρι.
5.    Αφού προθερμανθεί η ψησταριά, καθαρίστε τη σχάρα με μια κατάλληλη βούρτσα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα. Είναι σημαντικό η σχάρα σας να είναι καθαρή.
6.    Αλείψτε πολύ καλά τη σχάρα με λάδι χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο πινέλο σιλικόνης (αυτό εμποδίζει το κρέας να κολλήσει στις σχάρες).
7.    Τοποθετήστε τη μπριζόλα ribeye στις καλά λαδωμένες σχάρες. Μαγειρέψτε τις μπριζόλες σε δυνατή φωτιά με το καπάκι ανοιχτό για περίπου 7 λεπτά.
8.    Γυρίστε την μπριζόλα και ψήστε για περίπου 5 λεπτά.
9.    Αφαιρέστε την μπριζόλα από την άμεση φωτιά και τοποθετήστε ένα θερμόμετρο κρέατος στη μέση της μπριζόλας. Ελέγξτε τη θερμοκρασία με βάση των επιθυμητό βαθμό ψησίματος. Ιδανικά ψήστε μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 57 C – medium rare ψήσιμο.
10.    Εάν το κρέας δεν έχει φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία αφαιρέστε το θερμόμετρο και επιστρέψτε το κρέας στη σχάρα. Επαναλάβετε τη δοκιμή θερμοκρασίας μετά από ένα λεπτό ή δύο.
11.    Βασικά, το κρέας θα πρέπει να έχει σφραγίσει στις εξωτερικές άκρες και να είναι ωραίο και ροζ στη μέση.
12.     Όταν τελειώσετε αφαιρέστε τις μπριζόλες από τη σχάρα και αφήστε τες να ξεκουραστούν για 10 λεπτά σε μία σανίδα κοπής. Αυτός είναι ένας πολύ καλός χρόνος για να τελειώσετε τα λαχανικά σας, να φτιάξετε τη σαλάτα σας και να ολοκληρώσετε το γεύμα σας. Σε αυτό το σημείο το κρέας συνεχίζει να μαγειρεύετε και τείνει να φτάσει στο medium. Αν αφήσετε το θερμόμετρο μέσα θα δείτε ότι το κρέας που δεν είναι τεντωμένο θα συνεχίσει να μαγειρεύετε και να φτάνει τους 62 C πριν ξεκινήσει να κρυώνει που είναι τέλειο.
13.    Κόψτε το ribeye σε λεπτές φέτες, πασπαλίστε με αλάτι (κατά προτίμηση καπνιστό αλάτι) και σερβίρετε.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε

 

Ως γενικός κανόνας σχεδιάζουμε περίπου 250 γρ κρέατος ανά άτομο. Έτσι, αν έχουμε 6 άτομα για δείπνο, αγοράζουμε 2 κιλά κρέατος. Η επιπλέον ποσότητα είναι για να το μοιραστείτε.

Αν επιθυμείτε την μπριζόλα σας με άλλο βαθμό ψησίματος παρακάτω θα βρείτε αναλυτική κλίμακα θερμοκρασιών για να μαγειρέψετε σύμφωνα με τις επιθυμητές προτιμήσεις σας.

 

ΨΗΣΙΜΟ ΒΑΘΜΟΙ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
Rare 51 º C έως 57 º C
Medium Rare 57 º C έως 62 º C
Medium 62 ° C έως 65 ° C
Well Done 65 ° C έως 71 ° C
Δεν αξίζει τον κόπο 71 ° C και άνω

 

Σας συνιστώ να ζητήσετε από το κρεοπωλείο σας να κόψει τις μπριζόλες πάχους 5 εκ. Με αυτόν τον τρόπο το εξωτερικό της μπριζόλας θα μαλακώσει ενώ το εσωτερικό θα μαγειρευτεί σε μια ωραία ζουμερή ροζ τελειότητα.

Χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο κρέατος θα είναι εύκολο να μαγειρεύετε τις τέλειες μπριζόλες κάθε φορά. Εάν κόψετε τη μπριζόλα για να δοκιμάσετε, θα αφήσετε όλους τους χυμούς να χαθούν. Έχετε επίσης κατά νου ότι μια μπριζόλα συνεχίζει να μαγειρεύετε αφού την αφαιρέσετε από τη σχάρα έτσι ώστε ενώ μπορεί να είναι τέλεια ψημένη, όσο το κρέας θα ξεκουράζετε θα καταλήξει να είναι παραψημένη. Ένα θερμόμετρο κρέατος σας δίνει τον πλήρη έλεγχο για να φτιάξετε ζουμερές, τέλεια και όμορφα μαγειρεμένες μπριζόλες στο τραπέζι κάθε φορά.

 

Καλή απόλαυση!