κοτόπουλο, καπνιστό, alabama sauce

To καπνιστό ή ψητό κοτόπουλο με την  λευκή bbq Alabama sauce είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά και νόστιμα πιάτα που έχετε δοκιμάσει! Εκτός από την πλούσια καπνιστή γεύση του κοτόπουλου, την διαφορά την κάνει η λευκή, κρεμώδης και λίγο πικάντικη σάλτσα BBQ, που ταιριάζει απόλυτα με καπνιστό κοτόπουλο και όχι μόνο! Έτοιμη σε λιγότερο από 5 λεπτά, είναι μια γρήγορη και εύκολη σάλτσα με βάση τη μαγιονέζα. Είναι φτιαγμένη για να «βουτήξετε», να την περιχύσετε και να την αλείψετε πάνω σε καπνιστό κοτόπουλο ή να τη σερβίρετε ως συνοδευτική σάλτσα για κάθε είδους καπνιστά κρέατα, όπως pork ribs  ή χοιρινό σούβλας. 


ΥΛΙΚΑ 

1,5 κιλό κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια 

Ηλιέλαιο για το άλειμμα του κοτόπουλου 


Για το Caribbean Rub 

1/2 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη   

2 κ.σ. αλάτι 

2 κ.σ. θυμάρι, αποξηραμένο 

1 κ.γ. μπαχάρι, αλεσμένο 

2 κ.γ. μπούκοβο 

1 κ.γ. σκόρδο, σκόνη 

¼ κ.γ. γαρύφαλλο, σκόνη 

¼ κ.γ. κανέλα, σκόνη 

¼ κ.γ. μουστάρδα, σκόνη 


Για την Alabama style white bbq sauce  (3 φλιτζ) 

2 φλιτζ. μαγιονέζα 

½ φλιτζ. μηλόξυδο 

¼ φλιτζ. έτοιμη έξτρα καυτερή horseradish  

2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού 

2 κ.γ. έτοιμη κίτρινη μουστάρδα 

1 κ.σ. μέλι ανθέων  

1 ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι  

1 κ.γ. αλάτι 

½ κ.γ. πιπέρι καγιέν 

½ κ.γ. σκόρδο σκόνη  

½ φλιτζάνι τσιπς αγριοκαρυδιάς (hickory) για το κάπνισμα ή pellet αν έχετε καπνιστήριο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Βήμα 1ο

Για την Alabama style bbq sauce:

Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και με ένα σύρμα τα χτυπάτε μέχρι να αναμιχθούν καλά και η σάλτσα να γίνει ωραία και λεία. Αυτό χρειάζεται μόνο!  Χωρίς ψήσιμο, βράσιμο ή μείωση για την πυκνότητα και την υφή.    


Βήμα 2ο

Για το μείγμα Caribbean rub:

Σε ένα βάζο ή σε ένα σακουλάκι zip-lock ρίχνετε όλα τα μπαχαρικά και τα ανακατεύετε.  

Βήμα 3o

Για το Kοτόπουλο:

Ρυθμίζετε τη ironwood 650 στους 160  βαθμούς ή ανάβετε το γκριλ της ψησταριάς για έμμεσο ψήσιμο και τοποθετήτε τα πέλλετ αγριοκαρυδιάς στο δοχείο για πέλλετ.Στη συνέχεια το τοποθετείται μέσα στην ψησταριά ανάμεσα στους καυστήρες. Σκεπάζετε την ψησταριά και το αφήνετε για 5 λεπτά, ώσπου να αρχίσουν να καπνίζουν τα πέλλετ και ο καπνός από λευκός γίνει μπλε.


Βήμα 4ο:

Αλείφετε με το πινέλο το κοτόπουλο με λάδι και πασπαλίζετε καλά με το μείγμα rub. Έπειτα, ψήστε το κοτόπουλο με κλειστό το καπάκι της ψησταριάς , σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρνώντας κατά διαστήματα τα κομμάτια, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς και να ψηθεί, για περίπου 35 με 40 λεπτά. Έπειτα τοποθετήστε την αγκίδα του θερμομέτρου στο κοτόπουλο και όταν η εσωτερική θερμοκρασία στο στήθος είναι στους 68οC και στα μπουτάκια στους 74οC, τότε είναι έτοιμα.  


Βήμα 5ο:

Μεταφέρετε με τη λαβίδα το κοτόπουλο σε ένα ξύλο σερβιρίσματος και το σερβίρετε με την Alabama sauce από δίπλα. Αν θέλετε μπορείτε όπως είναι καυτά τα κομμάτια κοτόπουλου, να τα περιχύσετε με λίγη από τη sauce ή ακόμα και να τα βουτήξετε μέσα στην sause . 


Καλή απόλαυση!


Ευχαριστούμε το Meat and Grill Stories και την Μυρσίνη Λαμπράκη για την καταπληκτική αυτή συνταγή!