Η προβατόπιτα με κρούστα πατάτας είναι μια λαχταριστή συνταγή που συνδυάζει την πλούσια γεύση του προβάτου και το αφράτο υπόστρωμα από πατάτες, δημιουργώντας ένα γευστικό αριστούργημα που θα σας κατακτήσει από την πρώτη μπουκιά!


ΥΛΙΚΑ 

3 μεγάλα καρότα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο

1 ολόκληρο σκόρδο, με την φλούδα, κομμένο στη μέση

Λίγα κλαδάκια δεντρολίβανο

Λίγα κλαδάκια θυμάρι

2 φύλλα δάφνης

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ωμοπλάτη αρνιού με το κόκκαλο (περίπου 2,5 κιλά)

Αλάτι, πιπέρι

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί

⅓ φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο


Για την επικάλυψη:

4-5 πατάτες (όσες πιο στρογγυλές έχετε)

180 ml κρέμα γάλακτος 40-45 % λιπαρά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Βήμα 1ο:

Προθερμαίνετε τη ψησταριά στους 200ο C με κλειστό καπάκι. Σε ένα μαντεμένιο dutch oven , αρκετά μεγάλο, ώστε να χωράει το αρνί, σκορπίζετε τα λαχανικά και τα μυρωδικά και ανακατεύετε με τον πελτέ ντομάτας. Τοποθετείτε το αρνί από πάνω, περιχύνετε με το κρασί και αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα. Σκεπάζετε το σκεύος και το ζεσταίνετε πρώτα πάνω στο πλαινό μάτι της ψησταριάς, μετά με το γάντι σιλικόνης το βάζετε πάνω στη σχάρα και το αφήνετε να σιγοψηθεί, ανενόχλητο για 3 ώρες. Βγάζετε απο τη ψησταριά και το αφήνετε να κρυώσει όλη τη νύχτα.



Βήμα 2ο:

Την επόμενη μέρα, αφαιρείτε όλο το λίπος που έχει παγώσει γύρω από το αρνί και το πετάτε. Αφαιρείται με τη λαβίδα το αρνί από το σκεύος, ξύνοντας τα περισσεύματα και κρατώντας τους ζελατινοποιημένους χυμούς του. Τραβάτε και ψιλοκόβετε με το μαχαίρι γενικής χρήσης το κρέας. Πετάτε τυχόν μεγάλα κομμάτια λίπους και τα κόκαλα. Ξαναβάζετε το αρνί στο μαντεμένιο σκεύος, ρίχνετε με κουτάλι τη σάλτσα «ζελέ» από το σημείο που το ξεκοκαλίσατε και το ανακατεύετε με τα λαχανικά. Αφήνετε στην άκρη.


Βήμα 3ο:

Προθερμαίνετε τη ψησταριά στους 200ο C με κλειστό καπάκι. Για να φτιάξετε την επικάλυψη, ξεφλουδίζετε με τον αποφλειωτή και κόβετε τις πατάτες με το χέρι σε στρογγυλές φέτες. Τις βάζετε σε μια κατσαρόλα με κρύο, αλατισμένο νερό, αφήνετε να πάρει μια δυνατή βράση και τις στραγγίζετε αμέσως. Τις ξαναβάζετε στην κατσαρόλα, τις περιχύνετε με την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνετε.



Βήμα 4ο:

Απο δω και πέρα εξαρτάται από εσάς πόσο «φανταχτερή» εμφάνιση θέλετε να έχει η πίτα σας- μπορείτε να στοιβάξετε τις πατάτες πάνω από το αρνί τυχαία ή μπορείτε να τις τακτοποιήσετε ανά κύκλους-ένας κύκλος με πατάτα, ένας κύκλος με γλυκοπατάτα. Περιχύνετε από πάνω όση κρέμα έχει απομείνει από την κατσαρόλα και ρίχνετε από πάνω 2-3 κ.γ. βούτυρο. Ψήνετε για 40 λεπτά-1 ώρα μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες και η σάλτσα να φαίνεται από κάτω να βράζει.