Δημιουργήστε τα πιο γευστικά και αφράτα Πασχαλινά τσουρέκια χωρίς ζύμωμα και φουρνίστε τα στα κορυφαία Traeger Pellet Grills για μια μοναδική γευστική εμπειρία. Απολαύστε την ανατρεπτική αυτή παραδοσιακή συνταγή που θα φέρει μια νέα διάσταση στο φετινό Πασχαλινό τραπέζι συνδυάζοντας την καινοτομία με τη παράδοση!


ΥΛΙΚΑ 

1200 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο

60 γρ. φρέσκια μαγιά (ή 30 γρ. ξηρή μαγιά)

200 γρ. βούτυρο γάλακτος

400 γρ. ζάχαρη

500 γρ. φρέσκο γάλα

4 μεγάλα αυγά

2 κρόκους αυγού

4 κ.γ. κοφτά μαχλέπι σε σκόνη

2 κ.γ. κοφτό κακουλέ σε σκόνη

4 μικρά δάκρυα μαστίχα

2 βανίλιες, σκόνη

50 γρ. βούτυρο λιωμένο για το ζύμωμα


Για το άλειμμα:

3 κρόκους 3 κ.σ νερό 4 πρέζες ζάχαρη για το άλειμμα

50 γρ. αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1ο:

Μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και να την αφήσετε να «ξεκουραστεί», σκεπασμένη με μεμβράνη και βαμβακερή πετσέτα, σε ζεστό μέρος, για 9-12 ώρες.

Βήμα 2ο:

Αν επιλέξετε να χρησιμοποιείσετε φρέσκια μαγιά, πρέπει να την ενεργοποιήσετε ως εξής: Διαλύετε τη μαγιά σε ένα μικρό γυάλινο μπολ, προσθέτετε μια κουταλιά απ’ τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και 10 ml από το συνολικό γάλα. Ανακατεύετε με κουτάλι, σκεπάζετε το μπολάκι και αφήνετε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά σκόνη θα τη ρίξετε μέσα στο αλεύρι και θα την ανακατέψετε με ένα κουτάλι μαζί με τα μυρωδικά.


Βήμα 3ο:

Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνετε το βούτυρο προσθέτοντας το γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη τελείως, αλλά να μην ανέβει πολύ θερμοκρασία. Αποσύρετε το υγρό μείγμα από τη φωτιά. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35ºC. Αν καίει πολύ, περιμένετε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρό. Προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα. Χτυπάτε το μείγμα με αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.


Βήμα 4ο:

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι για τσουρέκι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Κάνετε λακούβα στο αλεύρι και ρίχνετε μέσα όλα τα υγρά υλικά. Τέλος, προσθέτετε την ενεργοποιημένη μαγιά. Ανακατεύετε με μία σπάτουλα. Η ζύμη θα είναι βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά, δεν πιάνεται στο χέρι, αλλά προσοχή, δεν προσθέτετε άλλο αλεύρι! Σκεπάζετε τη ζύμη με μεμβράνη και με βαμβακερή πετσέτα. Αφήνετε τη ζύμη για τα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος, μακριά από υγρασία.


Βήμα 5ο:

Για το φούσκωμα : Η ζύμη πρέπει να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 8-9 ώρες, ίσως και παραπάνω (ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος). Βουτάτε μία σπάτουλα ή μια χούφτα ζύμης σε βούτυρο και ξεκολλάτε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ. Αναδιπλώνετε τα πλαϊνά της ζύμης, φέρνοντάς τα προς το κέντρο. Έτσι ξεφουσκώνουμε τη ζύμη. Την διπλώνετε 2-3 φορές.


Βήμα 6ο:

Όποτε κολλάει στη σπάτουλα η ζύμη τη βουτάτε σε λιωμένο βούτυρο, χωρίς να χρησιμοποιήσετε έχτρα αλεύρι, γιατί θα σφίξει το ζυμάρι σας. Βάζετε τη ζύμη σε καθαρό λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζετε πολύ καλά και την αφήνετε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 2-3 ώρες ακόμα, δηλαδή κάνουμε το δεύτερο φούσκωμα.


Βήμα 7ο:

Για πιο αφράτα τσουρέκια κι αν έχετε υπομονή, σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε όλη νύχτα σε ζεστό μέρος, να ωριμάσει η ζύμη του τσουρεκιού και να γίνει πολύ ελαστική.


Βήμα 8ο:

Για να τεστάρετε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, βουτάτε το δάχτυλό σας σε βούτυρο και το βυθίζετε στη ζύμη. Εάν το βαθούλωμα παραμένει στη ζύμη, τότε η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά.


Βήμα 9ο:

Για το πλάσιμο : Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πιάνετε με λαδωμένα χέρια, τη βάζετε σε ελαφρώς λαδωμένο πάγκο και τη ζυμώνετε ελαφρά, να ξεφουσκώσει. Ολόκληρη η ποσότητα της ζύμης ζυγίζει 2.450 γρ. Την χωρίζετε σε 2 κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζετε σε τρία μέρη. Πλάθετε τρία φυτίλια και τα πλέκετε σε κοτσίδα. Μπήγετε την ένωση κάτω από το τσουρέκι. Ομοίως φτιάχνετε και το άλλο τσουρέκι. Βάζετε τα πλασμένα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, αραιά μεταξύ τους.


Βήμα 10ο:

Για το ψήσιμο : Αφήνετε απόσταση μεταξύ των τσουρεκιών στην λαμαρίνα, γιατί φουσκώνουν. Τα αφήνετε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά σε ζεστό σημείο. Ιδανικά σε σβηστό φούρνο που πριν έχετε ζεστάνει στους 50°C ή στην Traeger Grills, στους 70ο C, για 25 λεπτά. Αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια, τα αλείφετε με διάλυμα αυγού με ένα πινέλο. Επειδή με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνετε 10 λεπτά να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους Φουρνίζετε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα και τα ψήνετε για περίπου 30 -40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.


Βήμα 11ο:

Αφού ψηθούν, μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγετε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά.



Καλή απόλαυση!


Ευχαριστούμε το Meat and Grill Stories και την Μυρσίνη Λαμπράκη για την καταπληκτική αυτή συνταγή!