Σε όλους μας αρέσει το ψήσιμο στα κάρβουνα, αλλά κανείς μας δεν επιθυμεί να σερβίρει ή να τρώει ο ίδιος καμμένα φαγητά απο έντονες αναφλέξεις κατά το ψήσιμο! Είτε είστε καινούργιος ψήστης είτε έχετε χρόνια εμπειρία, οι αναφλέξεις είναι ενα θέμα που σίγουρα σας έχει απασχολήσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Εμείς συλλέξαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κάνουμε τη ζωή σας λίγοοοοο πιο εύκολη!
 
Τι είναι οι αναφλέξεις? Είναι η φλόγα που προκαλείται από τα λάδια ή τα λίπη που στάζουν από το φαγητό στα κάρβουνα και προκαλούν πυρκαγιά. Εμφανίζονται σχεδόν αμέσως μετά την τοποθέτηση των ψητών στη σχάρα ή μετά την περιστροφή τους. 
Μια μικρή φλόγα που δεν φτάνει καν στο φαγητό, πιθανότατα να μην χρειάζεται καμία ενέργεια για να αντιμετωπιστεί. Ίσως μόνο περισσότερη προσοχή στον χρόνο ψησίματος, καθώς θα ανεβάσει την θερμοκρασία. 
 
 
Αν όμως, η φλόγα είναι μεγαλύτερη, χρειάζεται σωστή και άμεση αντιμετώπιση.
Το πρώτο βήμα για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάφλεξης, είναι να κόψετε οποιοδήποτε περιττό λίπος από τα τρόφιμα που ψήνετε. 
Ένα δεύτερο βήμα είναι να απορροφήσετε την επιπλέον ποσότητα από μαρινάδες ή σάλτσες που υπάρχουν στο ψητό, καθώς αυτές λιώνουν και στάζουν με αποτέλεσμα να προκαλούν αναφλέξεις.
 
 
Φυσικά, δεν μπορείτε να αφαιρέσετε ΟΛΟ το λίπος από τα ψητά. Γι’ αυτό είναι πολύ βασικό να έχετε ένα σχέδιο διαφυγής. Σε περίπτωση αναφλέξεων δράστε γρήγορα:
 
  • Αν έχετε αρκετό χώρο στη σχάρα σας, μπορείτε να μεταφέρετε τα κρέατα από την φωτιά σε ένα λιγότερο ζεστό μέρος, ώστε να μην καίγονται υπερβολικά και δημιουργούν αναφλέξεις. Όπως η καταπολέμηση οποιασδήποτε πυρκαγιάς, έτσι και εδώ το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε τα εύφλεκτά υλικά από την άμεση θερμότητα.
 
 
  • Να παρατηρείτε το φαγητό σας!! Αν βάλετε κάτι πολύ λιπαρό να ψηθεί σίγουρα δεν θα έχετε την πολυτέλεια να φύγετε για να τσεκάρετε το σκόρ από την αγαπημένη σας ομάδα. 
  • Αν όλα αποτύχουν, χρησιμοποιήστε ως έσχατη λύση τον ψεκασμό με νερό. Παρ’ όλα αυτά θα θέλαμε αυτή η μέθοδος να είναι πραγματικά η τελευταία σας επιλογή επειδή:
1. Το νερό δεν καίγεται εύκολα και θα χειροτερέψει την φωτιά. 
2. Μπορεί το νερό να σβήσει προσωρινά τη φωτιά αλλά μόλις ξαναζεσταθούν τα λίπη η φωτιά θα επιστρέψει. 
3. Τέλος, το νερό θα αφήσει μια πολύ σκληρή κρούστα στην σχάρα σας, που είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί.
 
Έπειτα από μια μεγάλη φλόγα το καθάρισμα της σχάρας είναι απαραίτητο. Ανοίξτε την ψησταριά σας και αφήστε την να καεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Έπειτα τρίψτε καλά τη σχάρα και τους καυστήρες από τυχόν υπολείμματα λίπους. Μια καθαρή σχάρα παράγει λιγότερες αναφλέξεις. 
 
Nα θυμάστε ότι η φλόγα δεν είναι κατ’ ανάγκη κακή σε κάθε περίπτωση. Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να επωφεληθούν από μια έντονη φλόγα, όπως μια μπριζόλα. Η πρόκληση εδώ είναι να προσέξετε την λεπτή γραμμή που χωρίζει το καμμένο από το ελαφρώς καβουρντισμένο. Από την άλλη υπάρχουν φαγητά που δεν αντέχουν καθόλου αυτή την υψηλή θερμοκρασία και θα πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως από την φλόγα, όπως οτιδήποτε με σάλτσα ή μαρινάδα που περιέχει ζάχαρη ή τρόφιμα που έχουν μπαχαρικά. Αυτά σίγουρα θα καούν, χωρίς να περάσουν από τη φάση του ξεροψησίματος.