Το καλό, καθαρό κάρβουνο πρέπει να καίγεται σωστά για να μην αφήνει άσχημη γεύση στο φαγητό σας. Γι΄ αυτό το σωστό άναμμα στα κάρβουνα είναι πολύ σημαντικό βήμα. Οι καλύτεροι τρόποι να ανάψετε τα κάρβουνα είναι είτε με ένα  δοχείο εκκίνησης  είτε απευθείας μέσα στην ψησταριά σας. Το δοχείο εκκίνησης σας βοηθάει να ανάψετε δυνατή φωτιά.. χωρίς την προσθήκη έξτρα χημικών ή άλλων βοηθημάτων. Να θυμάστε πάντα ότι με αυτή τη φωτιά θα ψήσετε το φαγητό σας. Οπότε καλό είναι να αποφύγετε οτιδήποτε δεν θα καταναλώνατε υπό κανονικές συνθήκες.

 

Πρώτον, αν χρησιμοποιείτε προσάναμμα σε υγρή μορφή, εφαρμόστε το με μέτρο και ομοιόμορφα. Θέλετε κάθε κάρβουνο να εμποτιστεί με το υγρό, αλλά όχι να μουσκέψει εντελώς. Σίγουρα δεν θα πρέπει να ξεχειλίζει το υγρό στο κάτω μέρος γιατί τότε θα έχετε ένα άσχημο γευστικό αποτέλεσμα.

 

Δεύτερον, αφήστε το υγρό να εμποτιστεί στα κάρβουνα από 30’’- 1’. Αυτό θα βοηθήσει το υγρό να απορροφεί καλύτερα απο τα κάρβουνα και να φύγουν οι αναθυμιάσεις. Τα κάρβουνα χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά μέχρι να θερμανθούν επαρκώς και να είναι έτοιμα για χρήση. Γι’ αυτό πρέπει να ανάψετε τα κάρβουνα που βρίσκονται στο κάτω μέρος ώστε να εξαπλωθεί ομοιόμορφα η θερμότητα και στα επάνω κάρβουνα.

 

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το ψήσιμο όταν τα κάρβουνα είναι ζεστά και λευκά, αλλά και όταν ο καπνός που βγάζουν είναι λευκός και περιορισμένης έκτασης. Όταν τα κάρβουνα έχουν καεί αρκετά και ο καπνός που αναδύεται είναι πυκνός και έντονος, τότε καλύτερα να σταματήσετε το ψήσιμο.