Συμβουλές συντήρησης ψησταριάς WEBER Q

Οι ψησταριές υγραερίου WEBER Q  χάρη στην υψηλή ποιότητα κατασκευής τους, αντέχουν στο χρόνο αναλλοίωτες.  Είναι πολύ σημαντικό όμως ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνουμε μια καλή συντήρηση που θα βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία της ψησταριάς.


Σχάρες από μαντέμι
Διατηρώντας τις σχάρες σας καθαρές ανά πάσα στιγμή είναι το κλειδί για να πετυχαίνετε πάντα το σωστό ψήσιμο. Ο πιο εύκολος και αποδοτικός τρόπος είναι να προθερμάνετε τη ψησταριά σας στο high για περίπου 15 λεπτά (να φτάσει η θερμοκρασία γύρω στους 300⁰C). Στη συνέχεια αφού σβήσετε τη ψησταριά ανοίξτε το καπάκι και χρησιμοποιώντας μια καθαρή βούρτσα από ανοξείδωτο χάλυβα της Weber, βουρτσίστε πολύ καλά τις σχάρες. Με αυτό τον τρόπο καθαρίζονται όλα τα υπολείμματα και τα λίπη από τις σχάρες.

 

Σχάρα μαντέμι από ψησταριά υγραερίου WEBER Q    Σχάρα ψησταριάς υγραερίου WEBER Q μετά τον καθαρισμό

Συμβουλή -  Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεται την βούρτσα σας αν χρειάζεται αντικατάσταση. Αν παρουσιάζει οποιαδήποτε φθορά ή οι τρίχες της είναι καλυμμένες από τα λίπη τότε δεν μπορεί να αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να θυμάστε ότι οι βούρτσες από ανοξείδωτο χάλυβα είναι το πιο σημαντικό και απαραίτητο αξεσουάρ.


Καυστήρας

Ο καυστήρας είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ ανθεκτικός και αντέχει στον χρόνο. Για να λειτουργεί άψογα και να δίνει τη μέγιστη απόδοση θα πρέπει συχνά να καθαρίζετε τα υπολείμματα λίπους και φαγητού που πολλές φορές φράζουν τον καυστήρα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδώσει στο maximum. Αν χρησιμοποιείτε αρκετά την ψησταριά σας, θα πρέπει μια φορά τον μήνα να συντηρείτε τον καυστήρα. Όταν η ψησταριά σας είναι κρύα, αφαιρέστε τις σχάρες και χρησιμοποιώντας μια βούρτσα από ανοξείδωτο χάλυβα, βουρτσίζετε το καυστήρα πάνω και κάτω για να ξεκολλήσουν τυχόν εναπομείναντα μόρια των τροφίμων που έχουν πέσει και ενδεχομένως να φράζουν τον σωλήνα. Αυτό διαρκεί λιγότερο από 2 λεπτά και θα κάνει μια τεράστια διαφορά στο πώς ακόμη και η φλόγα διανέμεται σε όλο το σωλήνα του καυστήρα.

 

Καθαρισμός καυστήρα ψησταριάς υγραερίου WEBER Q   Καυστήρας WEBER Q


Συμβουλή - Πάντα να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα από ανοξείδωτο χάλυβα για να καθαρίσετε τους σωλήνες του καυστήρα σας (να την έχετε για αυτό τον σκοπό, μην καθαρίζετε με την ίδια τις σχάρες σας) και πάντα να βουρτσίζετε προς την κατεύθυνση των ανοιγμάτων του καυστήρα.

Εσωτερικός πάτος ψησταριάς από χυτό αλουμίνιο
Ο πάτος της ψησταριάς σας με την πάροδο του χρόνου και αναλόγως τη συχνότητα χρήσης της ψησταριάς είναι φυσιολογικό να συσσωρεύσει υπολείμματα τροφών που πιθανόν να έχουν πέσει από τις χαραμάδες της σχάρας, όπως επίσης και λίπη που μπορεί να έχουν κολλήσει εκεί και να μην έσταξαν στον δοχείο συλλογής. Ένας γρήγορος και απλός τρόπος για να καθαρίσετε τον πάτο της ψησταριάς είναι  με την χρήση μιας στενής σπάτουλας (όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι μπογιατζήδες για τον στόκο) κατά προτίμηση πλαστικής. Τελειώνοντας με καθαρισμό του καυστήρα σας χρησιμοποιείστε μια σπάτουλα για να σπρώξετε τυχόν υπολείμματα που έχουν κολλήσει στον πάτο της ψησταριάς σας. Σπρώξτε τα πάντα στο άνοιγμα της τρύπας που οδηγεί στο δοχείο συλλογής του λίπους.

 

Καθαρισμός κάδου ψησταριάς υγραερίου WEBER Q   Καθαρισμός ψησταριάς WEBER Q

 

Δοχείο συλλογής λίπους
Τώρα που όλα έχουν καθαριστεί στο εσωτερικό, απλά αφαιρέστε το δίσκο που συγκρατεί το δοχείο συλλογής  λίπους, και αδειάστε το ή πετάξτε το. Υπάρχουν ανταλλακτικά ταψάκια αλουμινίου για να το αντικαταστήσετε, ώστε να έχετε το δοχείο συλλογής πάντα καθαρό.

 

Συλλέκτης λίπους για ψησταριά WEBER Q   Συρταρωτός λιποσυλλέκτης από ψησταριά WEBER Q

Συμβουλή  - Να ελέγχεται συχνά το δοχείο συλλογής, σε περίπτωση που έχει γεμίσει από λίπη πρέπει να αντικατασταθεί .


Ακολουθώντας  τις παραπάνω εύκολες συμβουλές συντήρησης, θα εξασφαλίσετε κορυφαία απόδοση από τη Weber Q σας, και έτσι θα εξασφαλίζετε πάντα το τέλειο ψήσιμο.