Ανοξείδωτοι ράβδοι

Στη δεκαετία του 1980 όταν ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τα πρώτα μοντέλα WEBER, μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες του σχεδιασμού τους, ήταν η εφεύρεση των flavorizer bars (ράβδοι). Λίγο πολύ όλες οι ψησταριές αερίου που κατασκευάζονταν πριν από αυτή την εφεύρεση χρησιμοποιούσαν πέτρες λάβας ηφαιστείου, οι οποίες ήταν ένα χάος για να καθαρίσουν και να διατηρηθούν σε μια καλή κατάσταση και επίσης δημιουργούσαν έντονες αναφλέξεις.

 

Flavorizer bars weber

Οι ψησταριές αερίου WEBER Summit – Genesis - Spirit που κατασκευάζονται σήμερα χρησιμοποιούν flavorizer bar για να κατευθύνει το λίπος και τα σταλάγματα μακριά από τους σωλήνες του καυστήρα, μέθοδος με την οποία μειώνονται σημαντικά οι αναφλέξεις.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι έχει τον τρόπο να προσθέτει γεύση στο φαγητό που ψήνεται. Σταλάγματα, μαρινάδες και χυμοί από τρόφιμα που μαγειρεύονται πέφτουν στις ζεστές ράβδους, εξατμίζονται και έτσι προσθέτουν επιπλέον γεύση.
Τα flavorizer bars λόγω της έντονης λειτουργίας, επιβαρύνονται περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα μέρη της ψησταριάς. Η έντονη θερμότητα που προσφέρουν οι καυστήρες καθώς επίσης τα λίπη και τα ζουμιά που συλλέγονται πάνω στις ράβδους διαχρονικά δημιουργούν την ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας. Γι 'αυτό ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ψησταριά αερίου σας είναι να καθαρίζετε συχνά τα flavorizer bars.

 

Ανοξείδωτοι ράβδοι

Όταν η ψησταριά είναι καινούργια τα flavorizer bars είναι λαμπερά και καθαρά, όπως αυτά που απεικονίζονται παραπάνω, αλλά με μόλις λίγες χρήσεις της ψησταριάς σας θα αποκτήσουν μια λιγότερο ελκυστική εμφάνιση. Όπως βλέπεται παρακάτω είναι τα ίδια Flavorizer bars από την τελευταία εικόνα, περίπου ένα χρόνο αργότερα. Έχουν αναπτύξει ένα κομμάτι της επιφάνειας διάβρωσης, αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο συντήρηση, και είναι πραγματικά σε καλή κατάσταση για να συνεχίσουν να υπηρετούν τη λειτουργία τους.

 

Αντιφλογιστικές σε ψησταριά υγραερίου Weber

Πολλοί άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι πρέπει να αντικαταστήσoυν τους ράβδους της ψησταριάς τους όταν αναπτύσσουν κάποια επιφανειακή διάβρωση. Εφ 'όσον δεν έχουν αναπτύξει τρύπες ή ρωγμές λειτουργούν μια χαρά. Τα flavorizer bars στην επόμενη φωτογραφία είναι παράδειγμα αυτών που πρέπει να αντικατασταθούν.

 

Ράβδοι για αντικατάσταση

Έχοντας τις ράβδους σε καλή κατάσταση, θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για τον καθαρισμό τους;

Δύο χρήσιμα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν πολύ στον καθαρισμό των flavorizer bars είναι μια βούρτσα από ανοξείδωτο ατσάλι της WEBER και μια πλαστική σπάτουλα. Αφήστε την ψησταριά σας στην υψηλή θερμοκρασία, για περίπου 10 έως 15 λεπτά, και στη συνέχεια σβήστε και αφήστε να κρυώσει. Αυτό θα κάψει τα περισσότερα από τα λίπη και τα κατάλοιπα από τις ράβδους θα τα μετατρέψει σε τέφρα, κι έτσι θα διευκολύνει τον καθαρισμό τους. Μόλις κρυώσει η ψησταριά, αφαιρέστε τις σχάρες μαγειρέματος και κρατώντας κάθε ράβδο βουρτσίστε και καθαρίστε με την σπάτουλα τα υπολείμματα τέφρας και λίπους.
Για πολύ βρώμικες ράβδους, καθαρίστε με ζεστό νερό και σαπούνι. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι με βάση το λεμόνι ή κάτι  άλλο όξινο. Ξεπλύνετε καλά τις ράβδους και στεγνώστε επιμελώς με πετσέτα. Μην αφήσετε να στεγνώσουν στον αέρα γιατί μπορεί να δημιουργήσουν υπερβολική σκουριά πρόωρα. Επίσης, δεν συνιστούμε την τοποθέτηση των flavorizer bars στο πλυντήριο πιάτων. Τέλος, μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά φούρνου.

Το πόσο συχνά θα πρέπει να καθαρίζετε τις ράβδους της ψησταριάς σας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πόσο συχνά τη χρησιμοποιείτε και από το τι μαγειρεύετε.

Την περίοδο που χρησιμοποιείτε σχεδόν καθημερινά την ψησταριά σας να θυμάστε ότι είναι καλό να καθαρίζετε τις ράβδους ανά 4-5 ψησίματα ειδικά σε περίπτωση που συνηθίζετε να μαρινάρετε τα ψητά σας. Με τον καθαρισμό τους τόσο συχνά καταρχήν παρατείνετε τη διάρκεια της ζωής τους αλλά επίσης γίνετε ευκολότερο το ψήσιμο λόγο του ότι μειώνονται οι αναφλέξεις.